Concrete Age: Motherland

Concrete Age is oorspronkelijk afkomstig uit het Russische Mineralnye Vody, Stavropol Krai, maar heeft tegenwoordig de Britse hoofdstad Londen als uitvalsbasis. De band werd in 2010 en is met ‘Motherland’ aan zijn negende full-album toegekomen. In de meegestuurde info lezen we onder andere “FFO Tengger Cavalry / Sepultura / Moonsorrow / Eluveitie”. Dat was het vooral wat onze aandacht trok, want dat zijn bands die toch in vrij uiteenlopende subgenres actief zijn, zodat wij ons daarbij een aantal vragen stelden. Zeker wat betreft de naam Sepultura in dat rijtje. Vooral ook omdat we Concrete Age vooral kennen als band die garant staat voor een heel stevige en krachtige sound waar een pak folk / etnische elementen in de sound worden opgenomen. Maar uiteindelijk maakt het allemaal weinig uit in wat voor muzikaal vakje je de band wil plaatsen. Op ‘Motherland’ zorgt het gezelschap – tegenwoordig zijn dat Ilia Morozov (vocals, gitaar, zurna, bağlama), Boris Zahariev (gitaar), Giovanni M Ruiu (bass) en Davide Marini (drums) – voor tien tracks waar een massa aan kracht van uit gaat en die ergens elementen haalt uit zowel thrash metal als uit melodic death metal die ze aanvullen met veel ideeën uit folk. Maar dan niet de zo goed gekende Keltische folk, maar wel uit folkmuziek uit de Kaukasus, een uitgestrekt gebied dat onder andere een deeltje van Rusland omvat maar ook Armenië, Georgië en Azerbeidzjan omvat. Zo horen we wat “speciaal gezang” – in onze oren dan toch –, maar ook het gebruik van instrumenten als de zurna (een houtblazersinstrument), een bağlama (een snaarinstrument met twee dubbelkorige snaren en een tripelkorrige snaar), en zelfs een nummer gebracht in een, voor ons dan toch, compleet onverstaanbare taal. Al deze ingrediënten worden samengebundeld tot een enorm aanstekelijk en zinderend geheel dat er voor zorgt dat je uitgenodigd wordt om waanzinnig opzwepende rondedansen te gaan maken. Het gezelschap grijpt ons vanaf de eerste tonen, een kort stukje a capella gezongen, van opener ‘Raida Rada bij de strot en laat ons pas los na de laatste klanken van afsluiter ‘Hasbulat’ zodat we iets meer dan veertig minuten ondergedompeld worden in een fantastische uitgelaten sfeer waar stilstaan eigenlijk verboden zou moeten zijn. Liefhebbers van folk metal, en dan denken we toch vooral aan Eluveitie en bij momenten zelfs het Russische Arkona, zullen hiermee een schitterend album in huis halen. Ook wij staan een beetje perplex bij zijn overweldigende kracht en opzwepende sound. Concrete Age verrast ons dus met deze ‘Motherland’ duidelijk in uiterst positieve zin, u ook?

Luc Ghyselen (96)

Soundage Productions

Tracklist: 1. Raida Rada 2. Battle For The Caucasus 3. Mestizo 4. Nomads 5. Mouth Of The Elbrus 6. Kara Kol 7. Shalaho 8. Cossack’s Pride 9. Adeghaga 10. Hasbulat