Ivory Tower: Heavy Rain

Met ‘Heavy Rain’ is het Duitse Ivory Tower aan een zesde full-album toegekomen sinds de opstart van de band in 1996 in Kiel, Schleswig-Holstein. Een pak wisselingen in de line-up zorgde er steevast voor dat de band bijna telkens met een hernieuwde line-up aan een nieuw album kon begonnen. Het haalt toch een beetje de flow uit een band en, vooral is het voor de fans telkens wat bang afwachten hoe de nieuwkomers het er vanaf zullen brengen. Heel zeker in kringen van progressive power metal waar een stem timbre je soms wel, soms maar net, of soms niet over de streep kan trekken. We weten uit ervaring dat elke muzikant zijn eigen instrument tot in de puntjes beheerst. We weten ook dat elke nieuwe vocalist die bij zijn gezelschap zijn opwachting maakt, wel degelijk over een krachtige en soepele stem beschikt. Maar we weten ook dat niet elk stem timbre ons even goed bevalt. Voor deze ‘Heavy Rain’ gaat Ivory Tower nu in zee met een nieuwe vocalist: Francis Soto. Het is een naam die wij, van MUSIKA, nog niet eerder hebben tegen gekomen of misschien wel, maar dan had zijn stem toch niet zo’n indruk op ons nagelaten. Ook nu moeten we u al meteen meegeven dat het stem timbre van Francis ons niet compleet weet te overtuigen, laat staan dat zijn stem ons van de sokken blaast. Wel moeten we toegeven dat de man over een heel krachtig stem geluid beschikt. Voor de rest hebben we eigenlijk niet te klagen over dit tien tracks tellend album. We krijgen goed opgebouwde nummers te horen waar kracht en melodie samen smelten. Een pak tempo en ritmewisselingen zorgen ervoor dat onze aandacht nergens echt afdwaalt. Een stevige basis van drums (Thorsten Thrunke) en bass (Björn Bombach) zorgen voor de stabiele en toch soepel klinkende basis terwijl gitaar (Sven Böge) en keyboards (Frankey Fasold) daar een mooi frame op bouwen die ze af kruiden met knappe accenten en solo’s. Het is dus enkel het stem timbre van Francis die ons er echt van weer houdt om dit zesde full-album voor Ivory Tower echt compleet aan te raden.

Luc Ghyselen (80)

Massacre Records MASDP 1345

Tracklist: 1. Black Rain 2. Holy War 3. Never 4. The Destination 5. 60 Seconds 6. Heavy Ride 7. Recover 8. Monster 9. Voices 10. The Tear