Hagelant Fest V, 29 maart 2024.

Cirith Gorgor, Malphas, MNGH, Bedrängnis, Satanic Violence @ Hell, Diest.

Hagelant Fest, een samenwerking tussen Hell en IFP Bookings & Tour Management, is intussen een vaste waarde geworden in het zwarte concertgebeuren. Afgelopen vrijdag was het reeds de vijfde editie, waarbij vijf bands het podium “onteerden”.

*Foto’s: Satanic Violence*

Opener Satanic Violence, een nog niet zo lang actief Zwitsers gezelschap, was een nobele onbekende, die meteen de toon zette met hun black / punk / crust / thrash metal. Een half uurtje gas geven, en het publiek was meteen mee. We zijn benieuwd hoe een album zou klinken.

*Foto’s: Bedrängnis*

Bedrängnis, een ook al Zwitsers duo bestaande uit een drummer en gitarist / zanger, bracht een donkere en unieke sfeer in Hell. Geflankeerd door kaarsen en gehuld in bloed wist het tweetal iedereen te overtuigen met hun versie van black metal.

*Foto’s: MNGH*

Voor het Duitse MNGH was het de release show voor hun tweede album ‘Necare’. De set begon rommelig doordat het geluid niet goed zat, maar gelukkig kwam daar gaandeweg verbetering in, en kwam de black’n roll knap tot zijn recht. De nieuwe plaat is trouwens een aanrader!

*Foto’s: Malphas*

Dan was het tijd voor Malphas. Dit opnieuw Zwitserse black metal ensemble bracht zeer recent hun derde album, ‘Flesh, Blood And Cosmic Storms’, uit. Vergelijkingen met bands als Dissection en Watain zijn zeker niet overdreven, en live staat de band als een huis. De unieke melodieën die de albums zo knap maken kluisteren je ook vast aan het podium. Klasse.

*Foto’s: Cirith Gorgor*

De Nederlandse cult band Cirith Gorgor sloot de avond af met een greep uit hun uitgebreide repertoire – we tellen onder andere acht full-albums in de discografie van deze black metal band –, én trakteerde ons ook nog op een nieuw nummer. Een sterk set die de heren krachtig, dreigend en kil over ons lieten neerdalen.

Hagelant Fest lijkt, wat ons betreft, nog lang niet uitverteld!

Met dank aan Erik Depooter.

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.