Dialith: Alter (ep)

Het Amerikaanse symphonic power metal gezelschap Dialith is reeds sinds 2015 actief. Althans Alasdair Wallace Mackie (gitaar, bass, programmering) en Krista Sion (vocals). Dat tweetal is al op elke release onder de naam Dialith te horen. Bassist Mark Grey kwam er bij in 2017 evenals drummer Cullen Mitchel en toetsenist Charles Woodruff, al verliet die laatste in 2019 terug de band. Met ‘Alter’ is Dialith aan een derde ep toegekomen terwijl men ook reeds voor ene full-album zorgde. ‘Alter’ telt vier tracks en focust, naar ons gevoel dan toch, vooral op het afsluitende nummer. Toch opent het gezelschap al mooi met ‘Writhing Red’, een knap opgebouwd nummer waar kracht wordt samengebracht met symfonische elementen. We horen ook een paar keer een wat meer opzwepende folky toets langskomen en dat bevalt ons wel. ‘Ironbound’ gaat op de ingeslagen weg verder, al klinkt het geheel iets krachtiger, donkerder en zwaarder. Al zorgt een sax hier voor wat contrast door af en toe eens te laten horen dat ook dat instrument gebruikt wordt. Dan is er ‘Hourglass (Shadowdancer Pt. 1)’ wat je als de intro kan zien als voor afsluiter ‘Shadowdancer’. De folky klanken worden hier vervangen door accenten met muziek uit het Midden Oosten. Voor de rest zijn ook dit twee knap opgebouwde nummers geworden en is de afsluiter een stuk krachtiger dan het vorige nummer. Met ‘Alter’ zorgt Dialith voor vier knappe songs die naar meer smaken, zonder dat het kwartet ons van de sokken weet te blazen.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Writhing Red 2. Ironbound 3. Hourglass (Shadowdancer Pt. 1) 4. Shadowdancer