The Vision Bleak: Weird Tales

Het Duitse The Vision Bleak werd in 2000 opgestart en is een samenwerkingsverbond tussen Konstanz (vocals, drums, keyboards) en Schwadorf (vocals, gitaar, bass, keyboards) die, meestal toch, in het vakje gothic metal wordt ondergebracht. Wij, van MUSIKA, kunnen daar deels mee leven, want we horen ook elementen uit dark horror metal en black metal opduiken om het maar bij die twee (sub)genres te houden. Het tweetal is actief bij tal van andere bands en projecten zodat het steeds uitkijken is wanneer er nieuw werk op de markt komt onder de naam The Vision Bleak. Met ‘Weird Tales’ is men aan een zevende full-album toegekomen, een album waar de fans van het duo zo’n acht jaar hebben moeten op wachten. Het nieuwe album telt twaalf tracks, maar die lopen zo goed als naadloos in elkaar over zodat een lang uitgesponnen track van iets meer dan eenenveertig minuten ontstaat. Het tweetal zorgt voor een schitterend luisterervaring waar een pak donkere kracht en duistere intensiteit worden samen gebracht een uitgekiende arrangementen waar men speelt met verschillende graduaties en tempo, ritme, kracht en dreiging. Het tweetal houdt onze aandacht alvast heel gemakkelijk vast vanaf de eerste tonen van opener ‘Chapter I: Introduction’ tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘Chapter XII: To Drink From Lethe’. Een favoriete “chapter” of moment hebben we niet: we vinden immers dat je alle “chapters” het best aan elkaar geregen over je heen laat komen. Het geheel zorgt zo voor een heel intense en beklijvende gebeurtenis dat we ook graag willen meemaken tijdens een live concert, waar het tweetal steeds opnieuw wordt bijgestaan door een aantal uiterst sterke muzikanten. We weten het: het werk van The Vision Bleak bevalt niet iedereen, maar wie er zich een maal compleet voor open stelt, is verloren en zal ook de andere bands / projecten waar beide heren aan mee werken willen ontdekken en leren waarderen. Wij, van MUSIKA, zijn al lang fan van The Vision Bleak, zodat ons waarderingscijfer misschien wat extra bijgekleurd werd – vergeef het ons, alstublieft – maar deze ‘Weird Tales’ is zo wie zo een fantastisch album geworden van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (96)

Prophecy Productions PRO 383

Tracklist: 1. Chapter I: Introduction 2. Chapter II: In Rue d’Auseil 3. Chapter III: In Gardens Red, Satanical 4. Chapter IV: Once I Was A Flower 5. Chapter V: The Premature Burial 6. Chapter VI: Mother Of Toads 7. Chapter VII: The Graveyard By Nyght In A Thunderstorm 8. Chapter VIII: The Undying One 9. Chapter IX: Evil Dreams Run Deep 10. Chapter X: The Witch With Eyes Of Amber 11. Chapter XI: Canticle 12. Chapter XII: To Drink From Lethe