Scavenger: Beyond The Bells

Het Belgische Scavenger kent zijn oorsprong in de buurt van Balen in 1980 als Deep Throat. Na vier jaar werd de naam gewijzigd tot het huidige Scavenger. Een eerste full-album, ‘Battlefields’, zorgde in 1985 voor heel wat deining binnen traditional heavy metal middens. Helaas leek het ook de zwanenzang te worden voor de band, want een jaartje later hield de band het voor bekeken. Pas in 2018 werd de band nieuw leven ingeblazen met nog drummer Luc Ebinger en gitarist Marc Herremans als origineel bandleden. Nieuw waren dus bassist Tim Naessens, gitarist Kevin Demesmaeker en vocaliste Tine Callebaut. Toch klikte het wonderwel tussen het vijftal die voor een mooie mix van traditional heavy metal en speed metal kozen, iets wat ze tot op heden trouw zijn blijven doen, terwijl men aan nieuwe nummers werkte en schaafde. Intussen is Tim overgeschakeld op gitaar om Marc te vervangen, is ook drummer Luc vervangen door Gabriel DS en is Vincent DL erbij gekomen op bass. Het vernieuwde vijftal dat nu dus Scavenger vormt, zorgt nu met ‘Beyond The Bells’ voor een nieuw full-album. Het album telt elf tracks en opent met het korte instrumentale ‘The Warning Bell’ waarna het kwintet zijn ware gelaat ten toon spreidt: een stevige en krachtige mix van speed metal en heavy metal dat ons vanaf dat tweede nummer, ‘Black Witchery’, weet meee te voeren op een stevige en op speed gebrachte rit waar bass en drums voor een heel solide en toch soepele basis zorgen. De riffs zorgen voor een krachtig framewerk en zorgen voor pakken energie en speelvreugde, terwijl de gitaarsolo’s daar nog een flitsend schepje bovenop doen zonder de melodie uit het oog te verliezen. En dan hebben we het nog niet gehad over de knappe vocalen van Tine die ons dit keer weet te verrassen met haar veelzijdigheid. We zagen Scavanger reeds een aantal keer aan het werk op een of ander podium en waren dan steeds aangenaam verrast door de drive en het enthousiasme die de band uitstraalt. Wel dat krijg je hier dubbel en dik te horen in goed opgebouwde nummers – waar kracht, melodie en speed worden samengebracht tot een zinderend geheel – die liefhebbers van het (sub)genre heel vlot over de streep zouden moeten trekken. Als we voorbeelden moeten noemen, denken we aan de eerste albums van het eveneens Belgische Acid, maar ook het Duitse Warlock waarmee ene Doro naam en furore maakte. Zorgt deze ‘Beyond The Bells’ ervoor dat het voor dit Scavenger een zelfde weg opgaat? We gunnen het hen van harte!

Luc Ghyselen (90)

No Remorse Records

Tracklist: 1. The Warning Bell 2. Black Witchery 3. Watchout! 4. Streetfighter 5. Defiler 6. Hellfire 7. Slave To The Master 8. Nosferatu 9. Crystal Light 10. Backslider 11. Red Hot