Burnt Sherpa: Last Or Later (ep)

Burnt Sherpa is het nieuwe geesteskind van Greg Green die ook al mede-oprichter was van Mr. Plow, de stoner rock band uit Houston, Texas die eind jaren ’90 het levenslicht zag. Nu is er dus Burnt Sherpa, een eveneens stoner gerichte band maar naar eigen zeggen zwaar beïnvloed door het grunge-geluid van de jaren ’90 dat je terugvindt bij bands als Soundgarden en Smashing Pumpkins al zijn er evenzeer invloeden van pakweg Jeff Buckley of zelfs Pink Floyd en Led Zeppelin terug te vinden. Tot zover de promo bij deze ep. Onze eigen ongezouten mening is als volgt: Burnt Sherpa voelt voor iemand zoals ons die mede groot is geworden op de tonen van de voornoemde bands daadwerkelijk heel snel vertrouwd aan. Dat geeft meteen als keerzijde dat een mens nogal makkelijk dreigt te vervallen in vergelijkingen met deze bands en laat ons wel wezen, deze Burnt Sherpa klinkt leuk maar kan voor ons nergens echt tippen aan de iconen die hoger vermeld werden. Nu is die vergelijking ook niet geheel eerlijk als het gaat om een debuut ep naast de resem legendarische albums die werden voortgebracht door de rockgoden van deze planeet. Als je de zes nummers van ‘Last Or Later’ vrank en vrij beluistert, kom je tot de vaststelling dat elk nummer je meezuigt in de stonervibe maar met een nogal melancholische ondertoon. Kortom, een mens mijmert een eind weg bij dit bijna half uur durende intermezzo – en dat bedoelen we in positieve zin. De bas neemt een heerlijk groovende rol op zich – zoals we dat bijzonder graag hebben – en de gitaar gaat met de rest van de aandacht lopen. Vrij vertaald: er wacht deze Burnt Sherpa nog behoorlijk wat werk om de voet te kunnen / mogen plaatsen naast de vermeldde grootheden maar deze ‘Last Or Later’ is niettemin een zeer vermakelijk debuut geworden voor iedereen die fan is van stoner rock met een melancholisch, psychedelisch randje. We zijn in ieder geval benieuwd wat deze Burnt Sherpa nog in petto heeft.

K.H. (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Memories Collide 2. Difficult Gift 3. It’s Not The Heat 4. Florida Room 5. 19 Seconds 6. Sugar Rush