Taake, 25 maart 2024.

Taake, Nordjevel, Theotoxin @ De Kreun, Kortrijk.

De Noorse band Taake maakt een vijftien stop Europese tour, ondersteund door landgenoten Nordjevel en het Oostenrijkse Theotoxin. Wat is er beter dan de week beginnen met een goeie dosis black metal? De Belgische stop van de tour was in het Kortrijkse De Kreun. Het viel halverwege Theotoxin’s set op dat de zaal al aangenaam vol was. Het publiek was duidelijk niet enkel voor de headliner gekomen. Het tijdschema werd trouwens op het allerlaatste moment gewijzigd, waardoor Theotoxin vijftien minuten eerder begon en alle drie de bands een iets langere setlist hadden. Hierover hoor je mij alvast niet klagen.

*Foto’s: Theotoxin*

Zoals eerder vermeld, is Theotoxin een Oostenrijkse band die in 2016 het daglicht zag. Ze zijn behoorlijk actief geweest en hebben in die tijd vier albums uitgebracht. De band kwam het podium op met de helft van hun gezicht verborgen achter een bandana en met wat bloedachtige substantie om helemaal in de sfeer te komen. Het vijfkoppige gezelschap begon met een barrage van blastbeats, wat de toon zette voor de avond die zou komen. Hun black metal is doordrenkt met enkele death metal-invloeden, een beetje zoals landgenoten Belphegor ook doen. Hoewel black metal niet bijzonder bekend staat om zijn interactie met het publiek, was de energie die de band bracht voelbaar en kwam het zeker over als een band die plezier had en zichzelf op het podium wilde bewijzen. Theotoxin is zeker een band om in de gaten te houden, en ik zal verder in hun discografie duiken.

*Foto’s: Nordjevel*

Volgende in de rij was de Noorse band Nordjevel. De band uit Askim, dicht bij de Zweedse grens, heeft tot nu toe drie volledige albums uitgebracht. De leadgitarist van de band, Destructhor, heeft ook zeven jaar doorgebracht bij Morbid Angel tussen 2008 en 2015. De black metal van Nordjevel is qua type vergelijkbaar met die van het Zweedse Marduk, met iets meer toegevoegde melodische passages. Net als Theotoxin was de interactie met het publiek vrij minimaal, maar de band slaagde er zeker in om hun energie over te brengen op het publiek, terwijl de knikkende hoofden langzaam aan veranderden in windmolens.

*Foto’s: Taake*

Tijd voor Taake. Het Noorse project van frontman Hoest begon in 1993. In die tijd zijn acht full-albums uitgebracht, waarvan ‘Hordalands Doedskvad’ en ‘Noregs Vaapen’ persoonlijke favorieten van mij zijn. Het album ‘Et Hav Av Avstand’ uit 2023 toonde een meer beschouwende en langere schrijfstijl met slechts vier nummers, waarvan drie langer dan tien minuten zijn. Voor deze tournee koos Taake vier nummers van ‘Noregs Vaapen’. Een daarvan is het bekende en persoonlijk geliefde nummer ‘Myr’, waarin een banjo wordt verwerkt. Daarnaast werden twee nummers van ‘Doedskvad’, twee van het nieuwe ‘Et Hav Av Avstand’, twee van ‘Nattestid…’ en een cover van Darkthrone’s ‘Over fjell og gjennom torner’ gespeeld. De muziek van Taake is een interessante mix van typische Noorse black metal, maar vermengd met melodieën die doen denken aan traditionele heavy metal, met hier en daar wat meer esoterische momenten. Ik was vooral onder de indruk van hoe goed de vaak ingewikkelde gitaarpartijen live werden vertaald. Frontman Hoest is altijd behoorlijk charismatisch op het podium, wapperend met zijn mantel en soms bijna dansend op de ijzige riffs. Ik heb Taake eerder gezien (zelfs vorig jaar nog in hun thuisstad Bergen) en hoewel ik weet wat ik kan verwachten, kom ik altijd zeer onder de indruk terug. Dat was dus ook nu weer het geval.

Met dank aan Emma (Wilde Westen), Martin en Bjørnar (Karisma & Dark Essence Records).

Tekst en foto’s: Thomas Vervoort.