Granitader: Der Wald zwischen den Welten

Granitader is een Duitse atmospheric / melodic black metal band die sinds 2021 aan een weg naar muzikale erkenning werkt. De heren – Rudi Schaarschmidt (bass), Roland Langer (drums), Max Schmiedl (gitaar), Kurt Siegert (vocals) en Richard Weishaupt (gitaar) – zorgden vorig jaar voor een drie tracks tellende ep met ‘Verfaulte Welt’ dat, als we mogen afgaan op dit eerste full-album, helaas, onopgemerkt aan ons voorbij ging. Nu komt het kwintet eraan met het tien tracks tellende eerste album: ‘Der Wald zwischen den Welten’. Het vijftal opent instrumentaal, met wat gesproken tekst, met een heel sfeervolle intro die ze ook ‘Intro’ als titel hebben meegegeven. Er gaat voldoende dreiging, kracht en duisternis van uit en zelfs een beetje mysterie. Het is in ieder geval voldoende om onze aandacht te trekken. Na een nog aarzelend begin, barst ‘Ødensjakt’ al vlug mooi en furieus open. Kracht en melodie gaan samen en zorgen voor een heel energiek nummer met de nodige tempo en ritmewisselingen. Voeg daar dan dreigende en in duisternis gehulde vocalen aan toe en je verkrijgt een knap geheel. Het is zowaar de blauwdruk voor de overige tracks: een eerder rustige atmosferische openingsfase om dat stevig, krachtig en zelfs soms heel furieus uit te pakken en om dan opnieuw rustiger, sfeervoller af te sluiten. Dit zorgt zo voor heel wat variatie die ons alvast vlot weet te overtuigen. Die sfeervolle openingsfases en afsluitende momenten doen ons vooral denken aan de Noordse mythologie, de natuur en paganisme. Track na track weten de heren van Granitader ons te boeien, terwijl Baptist (o.a. Mavorim, Eisenkult) nog voor een extra accent zorgt tijdens ‘Varus’. Het draagt allemaal bij tot het knappe geheel dat ‘Der Wald zwischen den Welten’ vormt. Een korte, vrij gevoelige, instrumentale, met toch wat gesproken woorden, afsluiter, ‘Outro’ getiteld, sluit dit album in grootse stijl atmosferisch af. Liefhebbers van black metal in het algemeen mogen dit album zeker aan het “wanted”-lijstje toevoegen: ze zullen niet bedrogen worden!

Luc Ghyselen (90)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Intro 2. Ødensjakt 3. Heimat 4. Miriquidi 5. Nathan 6. Geister des Nordens 7. Varus 8. Netsche 9. Artgerecht 10. Outro