4banneD: Sanatorium

Met ‘Sanatorium’ zet het Braziliaanse 4banneD zijn eerste stappen om gebied van het opbouwen van een discografie. De band werd in 2015 opgestart en zorgt voor een mix van thrash metal en death metal. Als invloeden vernoemen de heren – Alex Maramaldo (vocals, gitaar), Icaro Cavalcante (gitaar, backing vocals), Hewerson Freitas (bass, backing vocals) en Bosco Lacerda (drums) – bands als Sepultura (kan het anders als Braziliaanse band in dit (sub)genre), maar ook Testament, Vader, Entombed en Carcass. En, als we eerlijk zijn, kunnen we bij 4banneD wel iets in hun sound terugvinden die wijst naar een, of meerdere van die opgesomde bands. Zelf zouden we vooral Sepultura willen duiden voor de totaalsound: brutaal, agressief en krachtig. Maar ook Carcass willen we extra vermelden wegens de heel technische en vooral melodieuze gitaarsolo’s die in elk nummer langs komen. Voeg daar de ene goede opbouw van de nummers aan toe, genoeg variatie in tempo en ritme om ons te blijven boeien, en je bent al goed op weg om voor een knap album te zorgen. Dit alles is hier ruimschoots voorhanden en toch klikt het niet compleet bij ondergetekende. Grootste boosdoener daarvoor is het feit dat de vocalen nogal eentonig klinken en vooral nogal diep in de mix zitten. Zo missen die toch een deel van hun uitwerking en missen we dat agressief of brutaal randje die vocalen kunnen meegeven aan het eindresultaat. We mogen natuurlijk niet vergeten dat deze ‘Sanatorium’ pas het eerste full-album is voor de band, maar we hadden toch op iets meer gehoopt vooral omdat de heren voor productie hebben samen gewerkt met Rafael Augusto Lopes (die o.a. instond voor de productie van het laatste Crypta album, en dat straalt wel een pak agressiviteit in de vocalen uit!) met ook nog eens extra medewerking van Andre Zaza Hernandes (o.a. Angra, Andre Matos). Dus toch een beetje een gemiste kans vinden we voor 4banneD. Wie zich niet stoort aan onze opmerkingen op gebied van de vocalen, zal hier wel degelijk een goed album terug vinden waar kracht, brutaliteit en agressie met mooie melodieuze gitaarsolo’s wordt afgewerkt.

Luc Ghyselen (70)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Sanatorium 2. Eternal Revenge 3. Way Of Death 4. Mind 5. War Blood Death 6. The Psycho Priest 7. Finger On The Trigger 8. Night Of Sacrifice 9. Killer On The Loose 10. Final Judgment