Alicate: Heaven Tonight

Alicate is een melodieuze rockband die door leadzanger/gitarist Jonas Erixon en bassist Fredrik Ekberg ergens in de late eighties opgericht werd. Ze brachten een 7″ single uit genaamd ‘The End / Too Shy To Take It’ die vandaag de dag een verzamelobject is, waarmee ze toerden in Zweden en Finland. Best knap dat ze het voor elkaar kregen om in het voorprogramma van Ian Gillans “Toolbox Tour” in 1992 te spelen. Toch werd alles bevroren tot in 2006, toen terug aan nieuw materiaal gewerkt werd. Erixon schreef echter nog steeds nummers en werkte samen met een aantal bekende artiesten en schreef / co-schreef nummers voor Giant, Skills (met Billy Sheehan en Brad Gillis) en Sweet Oblivion (Geoff Tate). Drie jaar later resulteerde dit in hun eerste album ‘World Of Anger’, waarmee ze konden aantreden op het Zweedse rockfestival. De opvolger ‘Free Falling’ kon niet uitblijven, al liet deze op zich wachten tot in 2013. ‘Unforgiven To Be Forgiven’ kwam vijf jaar later uit. De band zocht naar een natuurlijke progressie van hun heavy album dat zou resulteren in een meer melodieuze versie van de groep, waarbij nog meer hooks aan de nummers werden toegevoegd. Stokken werden in de wielen gestoken met de pandemie, die de voortgang van de band terug op pauze zetten. Daardoor kwamen er ook vier singles uit als voorbode op ‘Butterfly’ in 2022, dat uiteindelijk hun meest succesvolle album werd. Het Zweedse kwartet, bestaande uit zanger / gitarist Jonas Erixon, bassist Fredrik Ekberg, keyboardspeler Glenn Ljungkvist en drummer Jesper Persson, begon al snel met het opnemen van hun volgende release in dezelfde geest. ‘Heaven Tonight’ werd opgenomen en gemixt in Spjutseroad Studios en Blind Mans Aim Studios. ‘Are You Ready?’ gaat van wal met vertellend fretwerk, waarna een intens drumsalvo het ritme aangeeft. Met deze krachtige opener worden we op een rollercoaster gezet, die niet te stoppen lijkt. ‘Under The Gun’ en ‘Heaven Tonight’ (https://www.youtube.com/watch?v=cFGY3-Ke-Jc) zetten deze rockvibe verder. Maar er werd ook tijd genomen voor wat rustiger werk, zoals ‘Big Time’. De kwaliteit van de pers-release was alles behalve goed, maar als ik de clip op YouTube bekeek, zag ik dat er wel degelijk een knappe mastering gebeurd is. Ik keek daar wel doorheen, maar toch, dan klinkt alles natuurlijk nog een stuk aangenamer. Fans van Domino Drive, Winding Road, Pearls & Flames, Chris Rosander of Stormburst zullen deze Alicate wellicht al kennen, voor anderen is het misschien eens de moeite om een drie kwartier uit te trekken om het album te ontdekken.

Rocking Klingon (80)

Pride And Joy Music PJM 13859

Tracklist: 1. Are You Ready? 2. Under The Gun 3. Heaven Tonight 4. Big Time 5. Ride The Storm 6. Dreaming 7. Dangerous 8. Hold On 9. Count To Ten 10. You’re Gone