Drie dagen Huggins Awakening Fest!

Op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 mei zullen een pak thrash metal fanaten ongetwijfeld afzakken naar ACEG Arena te Oostende voor een nieuwe editie van Huggins Awakening Fest. Gedurende die drie dagen zullen dertig bands er het podium onveilig maken. Een absoluut “must be there” festival voor liefhebbers van thrash metal. Vorig jaar liep de organisatie wat mank, maar daaruit werden door de organisatie een aantal lessen getrokken en zou het dit keer een stuk beter gaan. Al hadden die problemen niets te maken met de bands of de muziek kwaliteit en die stond als een huis. Wij, van MUSIKA, kijken er reeds enorm naar uit en zetten de bands even op een rijtje.

Op donderdag 9 mei komt het eerste tiental aan bod. Zo is er het Belgische Axident, een nog jonge thrash metal band die pas in 2022 van start ging en afkomstig is uit de buurt van Antwerpen. Het Belgische Scarficator is afkomstig uit de buurt van Gent en zorgt voor een mix van death metal en thrash metal. Meteen zijn zo de Belgische bands die de eerste dag geprogrammeerd staan opgebruikt.

Disgrace And Terror is dan weer afkomstig uit Belém, Brazilië, alwaar de band in 2001 werd opgestart. Ook dit gezelschap kiest voor een mix van death metal en thrash metal. Je vindt ondertussen vijf full-albums op de markt van deze band en daarvan is ‘Casa Nefanda’ uit 2021 het meest recente van.

Thrashit is afkomstig uit Subang Jaya, Selangor, Maleisië. Dit thrash metal gezelschap ging in 2011 van start en zorgde ondertussen voor een ep en twee full-albums. Het laatste werkstuk van dit gezelschap is ‘Chaos Of Fear’ (2021).

Meer thrash metal krijg je van Tabahi uit Karachi, Sindh, Pakistan alwaar deze band in 2008 boven het doopvont werd gehouden. Naast een ep vind je ook twee full-albums in de discografie van dit gezelschap en daarvan is ‘Thrash For Justice’ uit 2023 het meest recente van.

Uit Innsbruck, Oostenrijk komt Insanity Alert, een thrash metal / crossover gezelschap dat ginds in 2011 werd opgestart en ondertussen voor een ep en drie full-albums tekende. ‘666-Pack’ (2019) is daarvan het meest recente werkstuk.

Assassin werd in het Duitse Düsseldorf in 1983 opgestart als Satanica, al hield die naam maar een tweetal jaar stand. Na een aantal demo’s en twee full-albums leek het muzikale verhaal voor Assassin over in 1989. Sinds 2002 is de band terug actief en zorgde de band voor nog eens vier full-albums en daarvan is ‘Bestia Immundis’ (2020) het meest recente van.

Het ook al Duitse Stallion werd in Weingarten opgestart in 2013. Dit gezelschap tekende ondertussen voor drie ep’s en evenveel full-albums. Als we hun “kerst-ep” niet meerekenen is het album ‘Slaves Of Time’ uit 2020 het meest recente werkstuk van deze band die eens niet tekent voor thrash metal, maar eerder een mix van heavy metal en speed metal aanbiedt.

Een band die we altijd graag terugzien op een podium is het Spaanse thrash metal gezelschap Crisix. Dat om de eenvoudige reden dat de heren zich steeds voor honderd procent geven op een podium. De band werd in Igualada, Catalonië opgestart in 2008 als Crysys om drie jaar later te kiezen voor de naam Crisix. Het gezelschap zorgde ondertussen voor zeven full-albums en lijkt met ieder nieuw album nog te groeien. ‘Still Rising… Never Rest’ (2023) is de meest recente aanvulling in de discografie van de band.

De eerste dag van deze editie van Huggins Awakening Fest wordt afgesloten door Legion Of The Damned. Deze Nederlandse band ging in 1992 van start als Occult maar wijzigde in 2005 de naam tot Legion Of The Damned. Het legde hen geen windeieren en album na album – je vindt er ondertussen acht in hun discografie naast een ep en een aantal splits – lijkt hun fanschare nog te groeien. Dit gezelschap opteert voor een stevige en krachtige mix van death metal en thrash metal dat men steeds vol overtuiging weet neer te zetten zodat we er nu al van overtuigd zijn dat ze die eerste dag op een passende manier zullen afsluiten.

Ook op dag twee van het Huggins Awakening Fest, vrijdag 10 mei, worden tien bands op het podium verwacht. Ditmaal krijgen drie Belgische bands hun kans. World Decay werd in de buurt van het Limburgse Diepenbeek opgestart en zorgt voor no-nonsense thrash metal. Scavenger kiest eerder voor een traditional heavy metal geluid. De band zorgde in 1985 voor een knap full-album met ‘Battlefields’ maar hield het in 1986 voor bekeken. Sinds 2018 is Scavenger terug actief, al zit er ondertussen niemand meer bij van de originele line-up.

Violent Sin is de derde Belgische band op dag twee en die band lijkt, na een aarzelende start in 2016, eindelijk op volle toeren te draaien. Wat wisselingen in de line-up en een heel knap eerste full-album, ‘Serpent’s Call’ (2023), zorgden ervoor dat sound wat wijzigde van eerder traditional heavy metal / speed metal naar een soort van blackened speed metal sound.

Het Duitse Cobrakill werd pas in 2020 opgestart in de buurt van Augustdorf. Dit gezelschap zorgt voor een mix van hard rock en heavy metal. In de discografie van dit gezelschap vinden we reeds een ep en twee full-albums en daarvan is ‘Serpent’s Kiss’, dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente werkstuk van.

Kryptos is afkomstig uit Bangalore, Karnataka, Indië alwaar deze band in 1998 van start ging. Dit gezelschap zorgt voor een mix van heavy metal en thrash metal. De band zorgde reeds voor zes full-albums en daarvan is ‘Force Of Danger’ uit 2021het meest recente van.

Vulture werd in het Duitse Dortmund in 2015 opgestart. Dit ensemble zorgt voor een mix van thrash metal en speed metal. Je vindt ondertussen drie full-albums in de winkelrekken van deze band en daarvan is ‘Dealin’ Death’ uit 2021 het meest recente van.

Nog meer speed metal en thrash metal krijg je van het eveneens Duitse Space Chaser, een band die in 2011 werd opgestart in Berlijn. Naast een split en twee ep’s telt de discografie van deze band ook drie full-albums. Het meest recente werkstuk van dit gezelschap is het full-album ‘Give Us Life’ uit 2021.

Het Zweedse Enforcer werd in 2004 opgestart als solo project door Olaf Wikstrand maar intussen uitgegroeid tot een volwaardig band. En het lijkt erg hard te gaan voor deze band. Je vindt ondertussen zes full-albums op de markt van dit gezelschap en daarvan is ‘Nostalgia’ uit 2023 het meest recente werkstuk. Maar het is vooral tijdens live concerten – Wij, van MUSIKA, zagen de Enforcer ondertussen al een paar keer aan het werk. – dat de heren een grote indruk op ons nalaten met hun mix van traditional heavy metal en speed metal.

Het Griekse Suicidal Angels, een thrash metal band opgestart in de hoofdstad Athene in 2001, is een graag geziene band op onze podia. In de discografie vinden we ondertussen zeven full-albums, terwijl nummer acht, ‘Profane Prayer’, er is sinds 1 maart.

Het Amerikaanse Exhorder mag dag twee afsluiten. Deze in New Orleans, Louisiana opgestarte band kende al heel wat periodes van inactiviteit maar lijkt sinds 2017 opnieuw goed vertrokken. De band wordt beschouwd als een van de eersten die groove metal en thrash metal combineerden, een stijl die vooral dankzij Pantera groet werd gemaakt. Exhorder zorgde slechts voor drie full-albums, maar die worden alle drie enorm gewaardeerd door de grote metal gemeenschap. Het meest recente daarvan is ‘Mourn The Southern Skies’ uit 2019.

Op dag drie, zaterdag 11 mei, van Huggins Awakening Fest worden nogmaals tien bands op het podium verwacht. Dit keer mogen vijf Belgische bands aantreden. We beginnen eraan met Death Fury, een thrash metal / death metal ensemble uit de buurt die zo een soort van thuiswedstrijd mag spelen. Devastatiön werd in 2004 opgestart als Black Fuel, maar wijzigde een tweetal jaar later zijn naam. Dit gezelschap zorgt voor een mix van black metal en thrash metal. In de discografie van de band vind je twee full-albums en een ep.

Cobracide is de derde Belgische band. Dit gezelschap werd in de buurt van Brugge opgestart en zorgt voor een mix van voornamelijk thrash metal met wat death metal invloeden. Je vindt voorlopig slechts een ep terug in de discografie van deze band. Maar het is vooral tijdens hun live concerten dat de heren pakken nieuwe fans weten te werven.

Uit Aberdeen, Schotland is Hellripper afkomstig. Dit is eigenlijk ene solo project opgestart door James McBain in 2014 om zijn visie op een mix van black metal en speed metal weer te geven. In de discografie van hellripper vind je ondertussen een pak splits, ep’s en ook drie full-albums en daarvan is ‘Warlocks Grim & Withered Hags’ (2023) het meest recente werkstuk van.

Schizophrenia is de vierde Belgische band, een band die we, bij MUSIKA, graag aan het werk zien en horen. Deze band uit het Antwerpse werd in 2016 opgestart en kiest voor ene mix van thrash metal en death metal. Twee ep’s en een full-album sieren ondertussen de discografie van dit gezelschap.

Het dames gezelschap van Crypta is de volgende band en is ook een band die we, bij MUSIKA, een warm hart toedragen. Crypta werd in 2019 opgestart en stata voor ene mix van death metal en thrash metal. Onder “aanvoering” van vocaliste en bassiste Fernanda Lira zorgt deze band steevast een daverend en krachtig feestje. De band zorgde reeds voor twee full-albums: ‘Echoes Of The Soul’ (2021) en ‘Shades Of Sorrow’ (2023).

Het Italiaanse Bulldozer werd reeds in 1980 opgestart maar kende ondertussen al heel wat momenten van inactiviteit. Sinds 2008 lijkt de band terug te zijn om hun mix van thrash metal, speed metal en black metal te verkondigen. De band zorgde slechts voor vijf full-albums en daarvan is ‘Unexpected Fate’ (2009) het meest recente van. Misschien is het toch eens tijd voor nieuw werk?

Vijfde en laatste Belgische band op het podium van Huggins Awakening Fest is zowat onze nationale trots als het aankomt op speed metal / thrash metal: Evil Invaders. We geloven eigenlijk niet dat we deze band nog extra moeten toelichten. Het volstaat waarschijnlijk om te zeggen dat Evil Invaders voor drie heel knappe full-albums tekende, waarvan ‘Shattering Reflextion’ uit 2022 het meest recente is, én dat de band er telkens opnieuw keihard tegenaan gaat tijdens live concerten. Een mindere show van Evil Invaders, en we hebben er bij MUSIKA al een pak gezien, hebben we nog nooit meegemaakt!

Deze editie van Huggings Awakening Fest wordt afgesloten door twee van de vier Duitse bands die beschouwd worden als de “grote vier van de Teutoonse thrash metal scene”: Tankard en Sodom. Nog twee bands die, zeker bij thrash liefhebbers, geen introductie meer nodig hebben. Het volstaat om te zeggen dat Tankard in Frankfurt am Main in 1982 werd opgestart, voor negentien full-albums zorgde, en voor heel wat sfeer en ambiance zorgen tijdens hun live concerten. Sodom werd in 1981 opgestart in Gelsenkirchen en tekende voor zeventien full-albums. Het verschil tussen Sodom en Tankard. Die laatsten zorgen voor een meer “happy feel good thrash” versie, terwijl Sodom eerder kiest voor thrash metal met een randje black metal of speed metal. Hoe dan ook, het zijn beiden mooie namen om deze editie van Huggins Awakening Fest af te sluiten.

Zo hebben we u dertig goede redenen gegeven om je ticket voor deze editie van Huggins Awakening Fest vooraf aan te kopen. Meer info omtrent dit festival vind je vast en zeker via de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/share/H9cX5eCjKZPH2z8y/?mibextid=9l3rBW