Millhaven: Dualism

The Curse Of Millhaven werd in 2012 in de buurt van het West-Vlaamse Ieper opgestart. Al die tijd is de line-up onveranderd gebleven: een unicum in het grote muzikale landschap? Het betekent in ieder geval dat de neuzen van de heren – Bram Dewilde (bass), Bart Rambour (drums), Kurt Mylle (gitaar), Jeroen Debruyne (gitaar) en Jasper Lobelle (vocals) – al die jaren dezelfde richting hebben uitgewezen. De band stond eerst bekend als melodic death metal / metalcore band terwijl men heden ten dage toch eerder de kaart trekt van melodic technical death metal. Het vijftal zorgde voor een ep en twee knappe full-albums. Maar ergens vorig jaar besliste het kwintet om verder te gaan als Millhaven en nu krijgen we het vierde werkstuk van de heren te verwerken. Wat blijkt? Dat de band nog steeds niets heeft ingeboet van kracht en beleving en dat het vijftal ook nu weer voor heel knappe nummers zorgt zodat ‘Dualism’ hier al een tijdje overuren maakt in onze cd-speler. De heren van Millhaven weten immers op een heel knappe manier om onze te trekken en vast te houden. Dit gebeurt door goed opgebouwde nummers af te leveren waar enorm veel kracht en agressie van uit gaat, maar waar we ook terug de nodige melodie in terug vinden. We vinden acht tracks terug op ‘Dualism’ en na de korte instrumentale, wat eigenzinnige klinkende opener, ‘Duality’, krijgen we vanaf ‘Hellfire’ de echte sound van Millhaven te horen. Melodie en kracht zijn de hoofdbestanddelen, maar we krijgen meer dan voldoende agressiviteit te horen om ons heel energiek uit te leven. De heren lijken onze behoeftes perfect aan te voelen, want middels knappe tempo en ritmewisselingen houden ze aandacht vast. Af en toe krijgen we ook nog een glimp van hun technisch kunnen te horen zodat een enorm sterk geheel wordt afgeleverd. We horen dan ook geen enkel minder moment langskomen op deze ‘Dualism’. Een echte uitschieter vinden we evenwel ook niet terug, maar dat ergert ons alvast niet daar het niveau van het aangebodene werkelijk hoog ligt en bij ons in het vakje “zeer sterk” wordt onder gebracht. Zo levert de band onder de naam Millhaven een eerste werkstuk af dat waar we vlot een klever met de woorden “All Killers, No Fillers” durven op plakken. Met Millhaven hebben we er in België nog een band bij om extra naar uit te kijken!

Luc Ghyselen (90)

Genet Records

Tracklist: 1. Duality 2. HellFire 3. Day By Day 4. Bearer Of Light 5. Heartless 6. Maze 7. Burden Of Thoughts 8. Aspire