New Years Day: Half Black Heart

We gaan eerlijk zijn: New Years Day is niet echt een band die we echt koesteren. Nochtans heeft dit gezelschap wel wat te bieden en vallen een heel pak rockliefhebbers voor de alternative rock sound – een kruisbestuiving van rock, punk, metal en gothic – van deze Amerikaanse band. Zeker in eigen land heeft New Years Day een heel pak fans, maar ook in Europa heeft de band ondertussen al een stevige voet tussen de deur gekregen. We vermoeden dan ook dat dit vijfde full-album voor de band de deur compleet zal open beuken. ‘Half Black Heart’ telt immers twaalf tracks die goed in het gehoor liggen en het stuk voor stuk uitstekend kunnen doen bij een radiostation als Studio Brussel. New Years Day werd in 2005 opgestart en telt met vocaliste Ash Costello nog slechts een overlever van de originele line-up. Tegenwoordig is Nikki Mersey de leadgitarist en zijn “oudgedienden” Brandon Wolfe (bass), Jeremy Valentyne (gitaar) en Trixx Daniel (drums) er terug bij. De twaalf tracks op deze ‘Half Black Heart’ stralen veel kracht uit zonder aan melodie in te boeten terwijl ze ook nog eens aanstekelijk klinken en een heel pak, waarschijnlijk grotendeels jongeren, zullen aanspreken. Echte “die hard” metal fanaten zullen hier toch in wijde boog omheen lopen, maar een heel pak rock liefhebbers zullen elk van de twaalf tracks in hun hart sluiten. Zelf zijn we vooral onder de indruk van de stem van Ash, al moeten we daar dan wel meteen aan toevoegen dat het vooral te maken heeft met de energiek kracht die er van uit gaat. Voor het overige vinden we de opbouw van de nummers best wel oké, en, zoals we eerder hebben vermeld, denken we dat vooral een jonger publiek hier voor zal vallen. Wij moeten eerlijk toegevend at we het toch liever een stuk krachtiger, rauwer en donkerder gekleurd horen. Maar dat er een pak minder muziek liefhebbers open staan voor wat wij het liefst horen, weten we ook wel. Deze ‘Half Black Heart’ zal wel degelijk een pak hitlijsten bestormen, is het niet in Europa dan heel zeker in Amerika.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Vampyre 2. Half Black Heart 3. Hurts Like Hell 4. Secrets 5. Fearless 6. Bullet Proof 7. Burn It All Down 8. Enemy 9. I Still Believe 10. Unbreak My Heart 11. So Sick 12. Creature Of Habit