The Bleak Picture: Meaningless

The Bleak Picture is een twee koppige Finse band met leden van Autumnfall, die met ‘Meaningless’ hun debuutalbum uitbrengt. Opgericht in 2021 brengt de band een sound die we best bestempelen als melodic doom / death. De zang is deels grunts en clean (en zoals bij veel Finse zangers van uitmuntende kwaliteit). Het openingsnummer ‘Prisoner Of Your Own Sins’ laat alvast het beste vermoeden voor de rest van het album. Dit is doom / death met veel zin voor melodie. Op zijn best, zowel melodisch top als ruig genoeg om vele fans van dit genre te plezieren. Sommige slepende riffs doen aan My Dying Bride denken, het ruigere werk aan de oude Katatonia. ‘Meaningless / Nonsense’ gaat op dit elan verder al gaat het tempo hier wel wat de hoogte in maar de rustiger doom stukken zijn van heel hoog niveau. Deze band slaagt erin beide stijlen perfect te combineren en vlot van het ene genre naar het andere over te gaan waardoor de nummers nooit langdradiger momenten kennen. Ook horen we veel invloeden van Swallow The Sun: rustige, gevoelige intro‚Äôs om dan te ontploffen maar steeds met erg veel gevoel. Dit is zeker het geval op ‘Misguided’. De riff op ‘Stained’ is dan weer zo meeslepend en met zoveel gevoel gespeeld en dan opnieuw weer die geniale tempowisselingen die met erg gevoel gespeeld worden: een kippenvel nummer. En dit gaat zo maar door op het verder album: het ene top nummer na het andere passeren de revue. Dit is echte topklasse in het genre van de melodic doom / death en dat voor een debuutalbum. Het hoeft eigenlijk ook niet meer gezegd voor Scandinavische bands maar ook de productie is gewoonweg top. Fans van Katatonia old school, Swallow The Sun en My Dying Bride (vooral de slepende riffs) zullen kirren van plezier bij het beluisteren van dit album. The Bleak Picture heeft er alvast een grote fan bij.

Bart Verlinde (90)

Ardua Music

Tracklist: 1. Prisoner Of Your Own Sins 2. Meaningless / Nonsense 3. Misguided 4. Stained 5. Truth Divided 6. Lights Of July 7. Broken Balance