Isenordal: Requiem Fur Eirênê

Isenordal, alles aan deze band klinkt moeilijk: zowel de bandnaam, de titels van de nummers, als hun muziek. Dit zestal uit Seattle richtte de band op in 2013 en ‘Requiem Fur Eirene’ is hun derde full album. En hun sound is moeilijk te vatten en te omschrijven. De basis is funeral doom van goed niveau (doet wat aan Clouds denken), maar zeldzaam in dit genre is de mix met black metal uitbarstingen zowel qua tempo, agressie en screams. Nog maar zelden gehoord en eerlijk: ik wordt het maar niet gewoon en ben nochtans fan van het vermengen van diverse stijlen. Het funeral doom gedeelte vind ik top. Uiteraard bestaande uit trage opbouw met cleane vrouwelijk zang en mannelijk gegrunt dat men erg emotioneel en gevoelig neer zet. Met als toemaatje strijkers en hier en daar wat folk elementen. Zo hoort funeral doom te klinken maar dan opeens, bam, een explosie van agressie, snelle riffs, dubbele drums en wilde screams in pure black metal stijl. Tja, ik heb moeite om de meerwaarde ervan te ontdekken maar dat is puur persoonlijk uiteraard. Zoals gewoonlijk in dit genre duren de nummers erg lang (vier nummers van boven de tien minuten). Maar los van mijn persoonlijke smaak: dit is wel vakmanschap. Alle nummers worden perfect gespeeld met een top productie. De band slaagt erin erg veel gevoel in hun nummers te leggen op gebied van droefheid en melancholie in de trage stukken, en een pak razernij en agressie in de snelle partijen. Toch wel knap gedaan dus. Geen spek voor de bek van een groot publiek maar voor de liefhebbers zal dit likkebaarden zijn.

Bart Verlinde (80)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. A Moment Approaches Eternity 2. Await Me, Ultima Thule 3. Requiem Fur Eirênê 4. Epiphanies Of Abhorrence And Futility 5. Saturnine Apotheosis