The Quill: Wheel Of Illusion

Het Zweedse The Quill werd begin jaren negentig opgestart – de ene bron vermeld 1990, een andere 1992. Feit is wel dat de band met deze ‘Wheel Of Illusion’ zijn elfde full-album aflevert in hun muzikale carrière. De heren – tegenwoordig zijn dat Magnus Ekwall (vocals), Christian Carlsson (gitaar), Roger Nilsson (bass) en Jolle Atlagic (drums) – zorgen voor negen heel knap opgebouwde en neer gezette nummers die een mooie mix vormen van hard rock, stoner en metal. Het geheel klinkt enorm krachtig en gedreven en wordt gekenmerkt door refreinen die smeken om te worden meegebruld. Het album opent met het titelnummer en dat zet eigenlijk al meteen de toon voor het complete album. Wij worden alvast meteen meegesleurd door het enthousiasme die we ontwaren tijdens dit eerste nummer. We knikken goedkeurend mee tijdens de riffs, bemerken dat ons voetje het ritme probleemloos oppikt, laten ons even gaan op onze luchtgitaar tijdens de gitaarsolo en kunnen al meteen het refrein probleemloos meebrullen. Wat volgt zijn nog acht tracks die allen uit het zelfde laken gesneden zijn. Oké, de ene keer hoor je een lichtjes doom randje, een andere keer kiezen de heren bewust voor accentje die we ook hoorden begin jaren tachtig bij een aantal van de Britse metal bands die ervoor zorgden dat we die stijl nu NWOBHM noemen, en weer een andere keer blijven de heren perfect binnen de lijntjes van melodie hard rock kleuren. Kortom, de heren weten ons eigenlijk telkens opnieuw te overtuigen van hun kunnen. Geen van de tracks valt zodoende door de mand, integendeel. Als we dan toch een minpuntje moeten mee geven – Ja, we weten het, het is een punt van muggenzifterij. – dan moeten we je melden dat geen van de tracks er, naar onze smaak dan toch, bovenuit steekt. Zo zorgt het kwartet dat zich The Quill noemt voor een heel prachtig geheel dat, zeker bij de fans van de band bijzonder en van het (sub)genre in het algemeen, wel eens heel hoog zou kunnen eindigen in hun eindejaarslijstje! Wij, van MUSIKA, willen deze ‘Wheel Of Illusion’ dan ook van harte aanbevelen bij liefhebbers van hard rock tot stoner metal.

Luc Ghyselen (94)

Metalville MV 0363

Tracklist: 1. Wheel Of Illusion 2. We Burn 3. Rainmaker 4. Elephant Head 5. Hawks & Hounds 6. Liber 7. Sweet Mass Confusion 8. The Last Thing 9. Wild Mustang