Svart Lotus: Som et Vondt År

Svart Lotus is een Noors ensemble dat sinds 2012 actief is. Aan de bron van deze band staat Tor R. Stavenes (gitaar, vocals) en je misschien bekend als Seidemann van 1349. Sinds de toetreding van drummer Eivin Brye (o.a. Djevelkult) mag je Svart Lotus een band noemen. Korte tijd later vervoegde ook Sigve Jordheim (gitaar) het tweetal en sinds 2016 is er met bassist Øyvind Kaslegard een vierde bandlid bijgekomen. Svart Lotus staat dus vooral als black metal band bekend, maar gebruikt ook wat accenten uit doom en death metal. Met ‘Som et Vondt År’ is de band aan zijn tweede full-album toe nadat er eerder reeds een titelloze ep op de markt was gebracht (2016). Het acht tracks tellende ‘Stemmer fra dypet’ was er dan in 2018. Hoog tijd dus voor een opvolger. Ook ‘Som et Vondt År’ telt acht tracks. Opener ‘Fyrelogi’ is een instrumentaal stukje dat ons meteen opzadelt met een heel vreemd, maar beklijvend gevoel. De enige vorm van tekst die er, helemaal op het einde, in langs komt is “I’m Burning’, waarna Svart Lotus zijn zwartgeblakerde gal over je heen spuwt tijdens ‘Distraction Industry’. En alhoewel we het meestal wel hebben voor zo’n zwartgeblakerde dreigende en in duisternis gehulde sound, blijven we nu toch wat op onze honger zitten. Ook de hier opvolgende tracks zijn niet van die aard dat ze ons in de zevende hemel brengen. Het zijn vooral de vocalen die ons een heel stuk minder weten te overtuigen ondanks het feit dat die dreigend genoeg klinken. Daar kan ook Nag (Tsjuder), met zijn schreeuwerige vocalen, niets aan verhelpen. Beter vergaat het dan Eldur (Fortíð) die als gast langskomt tijdens ‘Hat og Forakt’. Zijn cleane vocale bijdrage zorgt voor een mooi contrast en extra waarde. En … het lijkt ons alsof dat het sein is voor Tor om ook een tandje bij te steken en beter uit de hoek te komen. Het is in ieder geval het nummer dat ons het meest bekoort op dit album. Ook Jarrett “Nekronatalenheten” Pritchard maakt nog zijn opwachting, maar of zijn gitaarwerk ‘Cryptic Lights’ het nummer eeen extra boost heeft, laten we in het midden. Zo moeten we stellen dat ‘Som et Vondt År’ ons niet compleet weet te overtuigen ondanks een aantal verrassende wendingen, en daar zijn de vocalen vooral het debet aan.

Luc Ghyselen (68)

Hellstain Productions

Tracklist: 1. Fyrelogi 2. Distraction Industry 3. Som et Vondt År 4. Indifference And Wrath 5. Hat og Forakt 6. Cryptic Lights 7. Lurking Fear 8. Svart Lotus