Autumnblaze: Auf Zerfetzten Schwingen

Met ‘Auf Zerfetzten Schwingen’ is het Duitse Autumnblaze aan een achtste full-album toegekomen, terwijl er ook reeds drie ep’s op de markt werden gebracht. De band werd reeds in 1996 opgestart wat betekent dat de band bijna dertig jaar actief is al kende men een periode tussen 2006 en 2008 van non-activiteit. Toch is dit album onze echte kennismaking met Autumnblaze. Stuwende krachten achter de band zijn het tweetal Arisjel (drums, programmering, vocals) en Eldron (vocals, gitaar). Wie er verder op dit album te horen is konden we, toen we dit artikel schreven, nog niet achterhalen. Wel weten we dat Markus Stock (o.a. The Vision Bleak, Empyrium) achter de perfecte klank kwaliteit zit en dat verbaast ons helemaal niets als we dit album zijn rondjes laten draaien. Het is ons zelfs een raadsel waarom deze ‘Auf Zerfetzten Schwingen’ niet op Prophecy Productions te vinden is en wel op Arganauta Records. Nochtans sluit de sound die Autumnblaze hier neer zet – een mix van gothic, alternative metal, wat post rock en zelfs een minimaal accentje black metal – heel nauw aan bij wat men op Prophecy Prodcutions op de markt brengt. Maar goed, we dwalen af. Het tweetal had eigenlijk alle ideeën voor de opvolger van ‘Welkin Shores Burning’ (2020) in de lente van 2022 in de vuilnisbak gekieperd. Het tweetal besloot vanaf een blanco pagina terug op te bouwen en zie nog geen twee jaar later kunnen we genieten van een heel intens en beklijvend album! De heren haalden inspiratie bij het feit dat de mensheid tegenwoordig alle naar de knoppen helpt in naam van geloof, geld en macht. Vandaar dat de heren hier negen uiterst donker getinte nummers afleveren in hun eigen moedertaal (het Duits), want daarmee kunnen ze zich beter uiten en perfect weergeven wat ze bedoelen als ze het hebben over eenzaamheid, liefde, de dood, verlies, verraad, vergankelijkheid, … Dat wij een deel van de teksten dan niet of toch veel minder begrijpen, … het zij zo. Maar dan helpt de donkere klankkleur van de muziek ons wel een handje en worden we alsnog meegevoerd op hun donkere en intense trip waar wij het bijwijlen koud van krijgen en die diep in onze ziel weet te snijden. Zoals eerder gezegd, horen we hier ook overduidelijk de hand van Markus Stock in terug en dan weten een pak muziek fanaten dat dit een top product is. En dat is het ook! Wij zijn zeker niet de allergrootste fan van gothic en / of alternative metal, maar wat Autumnblaze ons hier laat horen, pakt ons meer dan stevig. ‘Auf Zerfetzten Schwingen’ is dan ook een absoluut topper in het genre, maar ook een album dat vele muziekfanaten eens zouden moeten beluisteren. Het pakt je diep en sommige nummers of fragmenten ontroeren enorm en zorgen ervoor dat we enorm stil worden. Meer hebben we dan ook niet nodig om dit album als een echte parel te omschrijven die best wel eens heel hoog in ons eindejaarslijstje zou kunnen komen!

Luc Ghyselen (98)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Die Unseligen 2. Niedertracht 3. Offenes Grab 4. Auf zerfetzten Schwingen 5. Wie soll ich dir ein Morgen schenken 6. Vater Mutter Kind 7. Der letzte Gruß 8. Morast 9. Zerfetzt