Omega Diatribe: Deviant

Omega Diatribe is een vijfkoppige Hongaarse band die gekend staat als “extreme groove metal band”. Als we u vertellen dat de heren al hebben samengewerkt met zowel Jens Bogren als – ook nu weer – met Tue Madsen die gekend is van werk met o.a. Meshuggah en Ektomorf dan weet u meteen een beetje meer in welke richting u hun geluid moet situeren. Laten we meteen ook maar bekennen dat hoewel ‘Deviant’ het vijfde full-album is van de band die werd opgericht in 2008, dit onze persoonlijke eerste kennismaking is. Een mens kan nu eenmaal niet alles kennen én laat ons wel wezen, Hongaarse bands zijn in onze contreien ook niet de meest gekende. Het minste wat we van Omega Diatribe kunnen zeggen, is dat ze voor de dag komen met groovy, pompende riffs en baslijnen én ronduit furieus drumwerk dat ergens het midden houdt tussen Gojira en Meshuggah – als we dan toch ergens referentiepunten moeten aanhalen. Wat geldt voor de twee vernoemde bands geldt ook voor Omega Diatribe, hoewel bij momenten zeer vlot klinkende riffs hanteren ze toch voornamelijk complexere songstructuren. Het maakt dat de nummers allerminst allemaal van de eerste luisterbeurt meteen in het gehoor zitten maar dat er al eens wat moeite moet gedaan worden om ze te doorgronden. Zelf vinden we doorgaans albums die meerdere luisterbeurten nodig hebben vaak het interessantst dus deze ‘Deviant’ weet ons wel te bekoren. Niet in het minst omdat we de rauwe zang wel weten te appreciëren én omdat het album boordevol afwisseling zit. Dat de heren kunnen bogen op een jarenlange ervaring is duidelijk. Dit is geenszins een band die aan het begin staat van een muzikale carrière. Of ze met ‘Deviant’ hun sterkste werk tot nog toe hebben gemaakt, kunnen we u niet vertellen want we kennen de voorgaande albums niet moeten we toegeven. Maar dat dit album ons weet bekoren kunnen we u wél vertellen. Wie fan is van loodzware riffs en gevarieerde, complexere songstructuren moet deze Omega Diatribe absoluut eens een luisterbeurt gunnen!

K.H. (88)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Stench Of Demise 2. Mindreader 3. Deviant 4. My Sphere 5. Reflections 6. Indoctrinated (feat. Sean Zatorsky) 7. False Prophecy 8. Seclusion 9. Molecular Torsion