Brodequin: Harbringer Of Woe

Wie houdt van enorm hondsbrutale death metal zit ongetwijfeld te wachten op nieuw werk van het Amerikaanse Brodequin. Deze band werd in 1998 opgestart en zorgde voor drie full-albums, een split en een ep vooraleer de band in 2008 “on hold” werd gezet. Pas in 2015 werd de band voorzichtig terug wat nieuw leven in geblazen. Grote bezielers achter deze band zijn de broertjes Bailey: Jamie (bass, vocals) en Mike (gitaar). Inspiratie voor hun echt wel enorm brutale muzikale geweld haalt het duo steevast uit de middeleeuwen, een tijdperk waar, volgens de heren zelf, de meest gruwelijke martelpraktijken ontstonden (vandaar ook de naam van de band) en ook de mooiste meesterwerken op gebied van schilderskunst, architectuur en kunst. Dat willen ze ook laten samensmelten in hun eigen werkstukken. Check bijvoorbeeld eens de keuzes van hun album covers op gebied van kunst, terwijl hun alles verpulverende sound gewoonweg een doortrekken is van een van de barbaarse martelpraktijden uit de middeleeuwen. Samen met drummer Shackelford zorgt het tweetal op deze ‘Harbringer Of Woe’, het eerste full-album na de heropstart (al was er ook al de ep ‘Perpetuation Of Suffering’ in 2021), voor tien immens zware en brutale tracks die je oren teisteren. Wie nu houdt van een grommende diepe putgrunt, wervelende drumpatronen, stuwende basslijnen en krachtige riffs die samen voor een donkere klankkleur zorgen, maken beter een heel wijde boog rond deze ‘Harbringer Of Woe’ en Brodequin. Het drietal raast er immers als bezetenen heel krachtig en brutaal doorheen de nummers en probeert je mee te sleuren naar de diepste kerkers van een of ander middeleeuws kasteel waar dergelijke martelpraktijken werden uitgevoerd. Als het drietal dat voor elkaar krijgt, en je echt terecht komt in zo’n donkere ruimte, voel je bijna de pijn die de arme slachtoffers van deze praktijden moesten doorstaan. Net alsof hun kreten noch steeds weergalmen in de sound die Brodequin weet neer te zetten. Ja, je hebt het waarschijnlijk al begrepen: voor watjes is deze ‘Harbringer Of Woe’ een ware marteling. Voor doorgewinterde fanaten van uiterst brutale death metal, zal dit schijfje een enorme leuke aanvulling zijn in de collectie.

Luc Ghyselen (86)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 153

Tracklist: 1. Diabolical Edict 2. Fall Of The Leaf 3. Theresiana 4. Of Pillars And Trees 5. Tenaillement 6. Maleficium 7. Vii Nails 8. Vredens dag 9. Suffocation In Ash 10. Harbinger Of Woe