Advocacy: The Path Of Decoherence

Met ‘The Path Of Decoherence’ zorgt het Deense Advocacy voor een eerste full-album. Dit progressive metal ensemble werd in Aarhus in 2015 opgestart en zorgde ondertussen voor twee ep’s – ‘Geophobia’ (2017) en ‘Remnants’ (2020) – die door liefhebbers van het (sub)genre enorm gesmaakt worden. Nu komt het gezelschap – Andreas Bek Nygaard Hansen (drums), Søren Wind (gitaar), Peter Juelsgaard (bass), Peter Locher (gitaar) en Søren Kjeldsen (vocals, gitaar) – er aan met een eerste full-album die hun technisch kunnen extra in de verf zet. ‘The Path Of Decoherence’ telt acht tracks die bol staan van onverwachte wisselingen en wendingen in kracht, tempo en ritme. Daarbij vergeten de heren echter niet om ook te zorgen voor samenhang en heel mooie melodieën. Het enige waar wij het soms wat moeilijk mee hebben is de stem van Søren Kjeldsen, die soms iets te weinig kracht uitstraalt naar onze smaak. Maar dat is eigenlijk een soort van muggenzifterij, want uiteindelijk sluiten zijn vocalen perfect aan met wat de heren muzikaal afleveren. Advocacy wordt door vele liefhebbers beschouwd als een soort van kruising van Dream Theater, Haken en Threshold, en daar kunnen we ons wel in vinden. Dan weet je toch een beetje wat je kan verwachten van dit gezelschap, al heeft de band ondertussen wel duidelijk een eigen gezicht. Opvallendste ingrediënten in de sound van de band zijn, als je het ons vraagt, het soms wat minder krachtige stem timbre van de zanger, de enorme technische bagage die de band etaleert – elke muzikant kent zijn instrument door en door –, de veelheid aan tempo en ritmewisselingen die in elk nummer opnieuw aan bod komen en toch voor een samenhangend geheel zorgen, en de soms fantastische gitaarsolo’s die er te horen zijn. Vanaf de instrumentale opener ‘The Path Of Decohernce’ weet het vijftal ons te boeien en te overtuigen. We zijn er dan rotsvast van overtuigd dat dit full-album debuut enorm veel liefhebbers van progressive metal zal aanspreken. Wij beschouwen dit album alvast als een absolute “must have” voor die fanaten.

Luc Ghyselen (94)

Uprising Records UP 23

Tracklist: 1. The Path Of Decoherence 2. Prayer For the Reckless 3. Leap Of Faith 4. Star Formation 5. Cut Loose 6. Deranged 7. Interlude 8. Unnamed