Messiah: Christus Hypercubus

Het Zwitserse Messiah is al actief sinds 1984 en is er op de een of andere manier in geslaagd om tot nu toe buiten mijn radar te blijven. Na een breuk in 1994 kwam de band in 2018 weer bij elkaar en bracht in 2020 ‘Fracmont’ uit. Sindsdien is zanger Andy Kaina overleden aan een hartaanval en besloot de band ‘Christus Hypercubus’ op te nemen met vocalist Marcus Seebach. Ze voegden ook V.O. Pulver toe als tweede gitarist naast oprichter R.B. Brögi. Pulver staat ook bekend als gitarist van bands als Poltergeist en Pänzer, met onder meer Destruction-frontman Schmier. Messiah brengt een mix van no-nonsense thrash en death metal met weinig aandacht voor vernieuwing, innovatie of modernisering. De nummers op ‘Christus Hypercubus’ zijn eenvoudig en rechtlijnig, maar toch boordevol energie. De refreinen bestaan vooral uit het op verschillende manieren herhalen van de songtitels, waardoor het bij momenten wat eentonig dreigt te worden maar tegelijk zijn de nummers vlot mee te zingen en blijven ze in goed hangen. De nummers hebben vooral een hoog tempo, met af en toe een pauze in een langzamer nummer, zoals het toepasselijk genaamde ‘Speedsucker Romance’ of ‘Please Do Not Disturb (While I’m Dying)’. Opvallende nummers voor mij zijn het titelnummer, ‘Christus Hypercubus’, en het snelle, dreigende ‘Centipede Bite’ die na ‘Speedsucker Romance’ het gaspedaal meteen terug volledig indrukt. Terwijl albums als ‘Master Of Puppets’ en ‘Rust In Peace’ te vergelijken zijn met een een acht-gangen diner in een sterrenrestaurant, is ‘Christus Hypercubus’ van Messiah een doodeenvoudige maar lekkere Big Mac. Het is niet flitsend of complex, maar het is de kern van thrash metal, waardoor je opgewonden raakt en klaar bent om te moshen. Zelfs nadat ik het album meerdere malen heb beluisterd en in deze recensie heb geschreven, heb ik nog steeds geen idee wat ‘Christus Hypercubus’ betekent of waar het vandaan komt, maar het is een album dat ik nog eens zal bekijken als ik in de stemming ben voor wat pure death / thrash. Messiah heeft me bij deze alvast overtuigd om hun discografie verder te ontdekken.

Thomas Vervoort (83)

High Roller Records

Tracklist: 1. Sikhote Alin 2. Christus Hypercubus 3. Once Upon A Time… NOTHING 4. Speed Sucker Romance 5. Centipede Bite 6. Please Do Not Disturb (While I’m Dying) 7. Soul Observatory 8. Acid Fish 9. The Venus Baroness I 10. The Venus Baroness II