Solbrud: IIII

Het Deense Solbrud werd in 2009 opgestart als Gargoyle, om de naam een jaartje later in te wisselen voor het huidige Solbrud. Het gezelschap zorgde ondertussen voor drie best wel goed ontvangen full-albums en grossiert in lang uitgesponnen tracks. Het kwartet wilde voor dit vierde werkstuk eens een compleet andere insteek hanteren dan wat ze eerder deden. Het viertal besliste zo om van het vierde full-album een dubbelalbum te maken en elkeen van het viertal mocht / moest ervoor zorgen dat een van de vier zijden van het album muzikaal gevuld werd. Om het nog iets gemakkelijker / moeilijker te maken werd voorgesteld om er een soort van concept album van te maken over de vier klassieke elementen: wind, water, aarde en vuur. Waar niet echt veel aan gesleuteld werd is de sound van het viertal want nog steeds kiest het kwartet voor onvervalste black metal met af en toe een sfeervol of uiterst melodieus moment. Voor het eerst bij Solbrud krijgen we ook eens wat kortere nummers te horen, al blijft het grootste deel toch opnieuw voorbehouden voor lang uitgesponnen waarin de heren spelen met variaties in tempo, ritme, dreiging en kracht. Wie van het viertal – Tobias Pedersen (bass), Troels Pedersen (drums), Adrian Utzon Dietz (gitaar) en Ole Pedersen Luk (vocals, gitaar) – voor welk deel instond, kregen we niet mee met dit promo exemplaar. Wel kunnen we u melden dat het kwartet ons opnieuw vlotweg weet te boeien met zo’n gevarieerd werkstuk zodat onze aandacht nergens de kans krijgt om te ontsnappen. En dat is heel wat als je weet dat de heren ons meer dan anderhalf uur zoet weten te houden. Rest ons nog te melden dat het opname proces voor dit album reeds in 2021 van start ging en dat Ole ondertussen vervangen werd door David Hernan. Maar het is dus nog wel degelijk Ole dat je hoort op deze ‘IIII’. We gaan er geen tracks of momenten uitkiezen om apart te gaan bespreken, want het lijkt ons logisch om het volledig album in eens te gaan beluisteren. Zo verkrijg je, opnieuw naar onze mening, de beste luisterervaring. We zullen dit ‘IIII’ hoogstwaarschijnlijk niet in onze eindejaarslijsten tegen komen, maar dat het album nog vaak in onze playlist zal opduiken, staat als een paal boven water.

Luc Ghyselen (85)

Vendetta Records

Tracklist: cd1: 1. Hvile 2. Tåge 3. Når solen brydes • Del I: En undring vækkes i mit sind 4. Når solen brydes • Del II: Mod afgrundens flammehav 5. Når solen brydes • Del III: For evigt – for altid – forandret 6. Når solen brydes • Del IIII: En ny tid for mig står / cd2: 1. Ædelråd 2. Sjæleskrig 3. En ild som tusind sole 4. Aske 5. Postludium