Silver Mountain: Shakin’ Brain

Het Zweedse Silver Mountain werd in 1979 opgestart, maar na een 7” single en een demo stond gitarist / vocalist Jonas Hansson er plots alleen voor. Toch zorgde hij voor een debuutalbum. Dankzij de inbreng van de broers Johansson – Anders (drums) en Jens (keyboards) – en bassist Per Stadin zag ‘Shakin’ Brain’ het levenslicht in 1983. Het album was overduidelijk schatplichtig aan het werk van Rainbow. Spijtig genoeg voor het viertal verdween het vrij onopvallend in wat een drukke muzikale periode was wegens vooral de opkomst en doorbraak van heavy metal / NWOBHM. Ook moeten we toegeven dat de nummers van Silver Mountain bijlange na niet konden tippen aan het werk van hun illustere voorbeelden. Noch op compositorisch vlak, noch op vlak van muzikaal talent, noch op vocaal kunnen. Toch had de band vooral in eigen land zijn aanhang. Nu krijgt het album een herkansing via het sublabel van het Zweedse Regain Records. Het album telt tien tracks die naar onze smaak toch wel wat gedateerd overkomen. Maar dat die hard liefhebbers van het (sub)genre het album graag in hun collectie zullen willen hebben, daar kunnen we wel inkomen. Ons doet het dus weinig tot niets en vooral de vocalen werken meer op onze zenuwen dan dat we er ontspanning in vinden. Opgelet: we gaan niet beweren dat Jonas een mindere vocalist was – Alhoewel, als we mogen vergelijken met wat Dio presteerde bij Rainbow, was idt toch van een compleet ander niveau. –, maar zijn stem timbre is zeker en vast niet wat je noemt “our cup of tea”. Puur muzikaal werkt het nog enigszins al kunnen Jonas (gitaar) en Jens (keyboards) onmogelijk tippen aan wat Ritchie Blackmore (gitaar) en Tony Carey of Don Airey (keyboards) afleverden. ‘Shakin’ Brain’ is een “oké” album, maar zeker en vast geen “must have” en, als je het ons op de man af vraagt, hebben de nummers de tand des tijds niet echt doorstaan.

Luc Ghyselen (68)

Regain Classics

Tracklist: 1. 1789 2. Aftermath 3. Always 4. Necrosexual Killer 5. Destruction Song 6. Vikings 7. Looking For You 8. Spring Maiden 9. King Of The Sea 10. Keep On Keepin’ On