Panzerchrist: All Witches Shall Burn (ep)

Om de een of andere reden bleef het Deense Panzerchrist steeds door de mazen van het net glippen bij MUSIKA. De band werd immers reeds in 1993 opgestart door Michael “Panzergeneral” Enevoldsen. Eerst nog als drummer, maar intussen als enige overlever van de originele line-up op bass en keyboards. Het belette de band niet om reeds een knappe discografie op te bouwen met o.a. acht full-albums waarvan ‘Last Of A Kind’ (2023) het meest recente is. Dat album werd opgenomen met, naast Michael, gitarist Frederik O’Carroll, drummer Danni Jelsgaard, gitarist Danny Bo Pedersen, en vocaliste Sonja Rosenlund Ahl. Nu komt datzelfde kwintet eraan met deze vier tracks tellende ep. ‘All Witches Shall Burn’ opent met het reeds als single uitgebrachte en ook op het laatste album te vinden ‘Sabbath Of The Rat’, een uiterst krachtig en heel gedreven en energieke track die meteen zowat als blauwdruk voor de sound van dit Panzerchrist kan gelden: een uiterst geslaagde mix van death metal en black metal. We worden enorm gegrepen door de immense kracht van het nummer, de knappe melodieuze gitaarsolo, en de enorm agressieve vocalen van Sonja die, als je het ons op de man af vraagt, een echte meerwaarde is voor Panzerchrist. De drie overige tracks staan qua sound heel zeker op gelijke hoogte van die machtige opener. Het tempo ligt wel een stuk lager tijdens ‘A Stone For The Graveless’, maar aan kracht, intensiteit en agressiviteit wordt niets ingeboet. Integendeel misschien, want door het trager tempo klinkt het geheel zelfs en stuk dreigender. Een horror getinte intro opent ‘Satan Is Among Us’, waarna het gezelschap opnieuw heel krachtig, stevig en energiek uit de hoek komt, al komt er ook een heel intens stuk in voor waar de band het tempo enorm laat zakken. Met ‘She’s A Witch’ eindigt deze ep in schoonheid. Geen liefdevolle schoonheid, maar opnieuw een waar kracht, dreiging, mysterie en horror samensmelten tot een intens en beklijvend geheel. Kijk, voor zo’n tracks mag men ons steeds opnieuw wakker maken. We beloven dan ook dat we vanaf nu dit Panzerchrist beter in de gaten zullen houden. Zeker als de band met vocaliste Sonja Rosenlund Ahl verder gaat.

Luc Ghyselen (95)

Emanzipation Productions EMZ 85

Tracklist: 1. Sabbath Of The Rat 2. A Stone For The Graveless 3. Satan is Among Us 4. She’s A Witch