Cemetery Of Scream: Oceans

Het is heel lang stil geweest rond het Poolse Cemetery Of Scream, een band die in 1993 werd opgestart in Kraków. De band wordt beschouwd als een van de pioniers als het aankomt op een mix van (atmospheric) doom en gothic metal. Tussen de opstart in 1993 en 2009 zorgde het gezelschap, die wel een aantal veranderingen kende in de line-up, voor een mooie discografie. Die werd opgebouwd aan de hand van een demo, een ep en vijf goed ontvangen full-albums. Na dat laatste full-album, ‘Frozen Images’ (2009), hoorden wij zo goed als niets meer over Cemetery Of Screams, zodat we de hoop op nieuw werk van dit gezelschap al hadden opgegeven. Maar zie, na zo’n vijftien jaar van stilte komt Cemetery Of Scream terug boven drijven. Het valt ons meteen op dat de line-up er nog ongewijzigd uitziet: Katarzyna Rutkowska (keyboards), Marcin Piwowarczyk (gitaar), Grzegorz Królik (bass), Olaf Różański (vocals), Paweł Gólarczyk (gitaar) en Tomasz Rutkowski (drums, gitaar). Voor ‘Oceans’ kreeg het zestal extra hulp van Marta Mucha (vrouwelijke vocals) en Piotr Łabuzek (synthesizer, samples). Het levert een goed opgebouwd album op dat dertien tracks telt en net onder de zeventig minuten af klokt. Dat de band het op tekstueel vlak houdt op melancholie, depressie en droefheid is niet echt een verrassing te noemen in het genre. De muziek leent er zich uitstekend voor en de donkere klankkleur zet dit nog eens extra in de verf. Geen van de tracks valt door de mand, al gaan we zeker niet beweren dat we elk idee van het gezelschap even geslaagd vinden. Toch zorgt Cemetery Of Scream voor een heel onderhoudend werkstuk dan ons weet te boeien. De afwisseling tussen heel sfeervolle donkere stukken met krachtiger en energieker uitgevallen fragmenten staat ons wel aan, al zijn die laatsten natuurlijk overduidelijk in de minderheid. Het album opent al meteen heel mooi en vrij intens met het gevoelig gebrachte titelnummer waar de prachtige cleane stem van Olaf ons meteen omarmt. Daarna speelt de band eerder met hardere stukjes en sfeervolle stukken die samen een mooi geheel vormen. Fans van bijvoorbeeld Anathema of Paradise Lost zullen het geheel zeker weten te smaken. Zelf blijven we net iets te veel op onze honger zitten, omdat we de krachtiger stukken enerzijds prefereren, al zijn we dan minder enthousiast over de stem van Olaf die beter tot zijn recht komt als hij heel clean mag zingen en meer melancholie in zijn stem mag laten doorklinken. Laat het u zeker niet afschrikken om deze ‘Oceans’ een kans te geven, want met dit zesde full-album is Cemetery Of Scream terug van nooit weg geweest.

Luc Ghyselen (84)

Sleaszy Rider Records SR 0326

Tracklist: 1. Oceans 2. In The Blue 3. Along The Coast 4. Sunken Bells On Num-Yabisc 5. Aquarius 6. House Of The Fading Sun 7. Time To Let You Go 8. Full Of Stars 9. Opening Of The Mouth 10. September Folk 11. I Shine 12. Final Experience 13. Everything Rhymes Goodnight