Déhà: The Illusion Of Reach

Wij, van MUSIKA, schatten de artiest Déhà enorm hoog in. We vinden heel wat projecten / bands waarin zijn naam opduikt echt wel enorm goed. En dat zijn er toch een pak: voor de vuist weg denken we, in de eerste plaats, aan Wolvennest, Wrath Of the Nebula, Slow, Cult Of Erinyes en natuurlijk dit solo project onder eigen naam Déhà. Met dit project, waar hij voor het eerst mee naar buiten kwam in 2018 met het full-album ‘Halo’, is hij met deze ‘The Illusion Of Reach’ toe aan een vierendertigste full-album als we de tel hebben bijgehouden! Van een enorme werkethiek gesproken want daarnaast zorgde hij onder de naam Déhà ook nog eens voor o.a. vijf ep’s en twee splits. Dat hij daarnaast dus ook nog muziek schrijft en uitbrengt bij andere projecten en bands bewijst dat de man over enorme bronnen van inspiratie beschikt, al is het niet zo dat we alles wat hij op de markt brengt even sterk waarderen of even hoog inschatten. We blijven immers een kritische luisteraar. ‘The Illusion Of Reach’ telt zes tracks die allen vlot de tijdsduur van zes minuten overschrijden. Het langste nummer op dit album is er trouwens een van meer dan zestien minuten: ‘Mind Over Matter’. Zo krijg je een totale tijdsduur van iets meer dan zesenzestig minuten aan gitzwarte black metal te verwerken waar getormenteerde vocale uithalen je mee kunnen sleuren in het door Déhà uitgetekende muzikale verhaal waar black metal en post rock elkaar vinden en leiden tot heel ongemakkelijke momenten. Op deze tracks is er nergens een streepje zonlicht te bespeuren en het depressieve karakter zorgt er dan nog extra voor dat er van “fun” beleven hier absoluut geen sprake kan zijn. We zouden bijna durven beweren dat het album iemand met depressieve neigingen gewoon weg nog dieper in de put doet afdalen waar een diepe duisternis regeert en je een pak kille dreiging te verwerken krijgt. Track na track weet Déhà ons hier mee te sleuren in dit verhaal, maar tussen de tracks in tanken we even een pak extra zuurstof bij om daarna nog iets dieper te kunnen afdalen in de gitzwarte dreigende wereld die Déhà uittekent. Dat we ondertussen ook onze nekwervels stevig op de proef kunnen stellen, is natuurlijk mooi meegenomen. We weten het ook wel hoor: niet elke liefhebber van black metal, laat staan van heavy metal in het algemeen, is gediend met dit vrij depressief klinkende subgenre, maar zo af en toe een goede streep donker getint geweld in dit (sub)genre … daar zeggen wij alvast absoluut geen “nee” tegen. U ook niet?

Luc Ghyselen (84)

Naturmacht Productions NP 171

Tracklist: 1. Nothing Else 2. Anymore 3. Post-Traumatic Sun 4. The Hands Of Time 5. Mind Over Matter 6. Epi