Hilltops Are For Dreamers: The Tragedy Of Being Human (ep)

Hilltops Are For Dreamers is een muzikaal project opgestart in 2018 dat zich heel zeker niet beperkt tot één muzikaal (sub)genre. Het gezelschap – tegenwoordig Vasilis Papageorgakopoulos (gitaar, keyboards, programmering), Fernando Guerrero (drums), Sam Sanassee (vocals) en George Kostaras (bass) – zorgde in 2018 voor een titelloze ep die je gemakshalve in het vakje post hardcore kan plaatsen. In 2020 volgde een split-ep met Repent For You getiteld ‘A Transition’ en daar zorgt Hilltops Are For Dreamers voor een sound die eerder naar metalcore neigt. Een eerste full-album, ‘In Disbelief’, komt eraan in 2022 en laat een band horen die nog wel zijn post hardcore roots laat spreken, maar toch voornamelijk kiest voor een black metal sound die ze af kruiden met bluesy akoestische melodieën en progressive metal getinte riffs. Nu slaat het kwartet nog een andere weg in. Op ‘The Tragedy Of Being Human’ zorgt het viertal voor drie nummers die eerder aansluiten bij de sound van een Opeth of een Katatonia om het maar bij die te houden. Maar ook hun eigen post hardcore / metalcore roots blijven aanwezig tijdens deze drie tracks zodat een heel eigenzinnig werkstuk ontstaat dat wij gemakshalve als progressive metal zouden omschrijven. Sommige fragmenten zijn uiterst dreigend en rauw, andere gaan dan eerder de melancholische tour op, en weer andere stukken zijn heel melodieus en rustig van karakter. We horen accenten die we als black metal durven omschrijven, maar er komen ook invloeden uit death metal hoek om de hoek kijken. Kortom, met ‘Tragedy Of Being Human’ zorgt Hilltop Are For Dreamers voor een heel gevarieerd schijfje dat onze aandacht vlot weet vast te houden. Zelfs na een paar luistersessies lijken we nog elke keer accenten te horen die we eerder nog niet hadden gehoord. “Een groeiplaat” noemen we dit dan meestal, en meestal zijn dat de schijfjes die, ook na heel lange tijd, opnieuw in onze playlist opduiken. Wie houdt van veel variatie in een sound die bestaat uit tal van elementen van verschillende (sub)genres, kan dit schijfje al meteen aan zijn / haar collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. The Firmament 2. Hyacinth 3. Timeless Time