Darkspace: Dark Space II

Darkspace is een Zwitserse band die sinds 1999 actief is. Wroth (gitaar, vocals) en Zhaaral (gitaar, backing vocals) zijn er al bij sinds het begin, Yhs (bass) vervangt sinds 2022 de in 2019 vertrokken Zorgh. Al die tijd tekent Darkspace zijn eigenzinnige muzikale lijnen die atmospheric black metal verenigd met ambient in een heel kosmische en naar space rock neigende omgeving. De heren houden ervan van lang uitgesponnen nummers neer te zetten die je in een soort van roes proberen onder te dompelen. Een donker gekleurde roes waar spacy klanken met dreigende klanken sound om de overwinning. Dit keer heeft het gezelschap wel de hoofdprijs afgeschoten want dit nieuwe album, ‘Dark Space II’, het vijfde ondertussen voor Darkspace, telt slechts één track. Iets meer dan zevenenveertig minuten lang dompelt Darkspace je onder in het zelf gecreëerde donkere wereld. We gaan eerlijk zijn: we kunnen atmospheric black metal gecombineerd met ambient best wel smaken, maar het “space rock”-achtige effect dat Darkspace aan de sound toevoegt, is niet echt ons ding en dan al zeker niet in zo’n enorme lange track. Dat er wel degelijk een publiek voor te vinden, zullen we zeker niet ontkennen, maar ons doet het geheel veel te weinig om compleet overstag te gaan. Let op: er komen inderdaad stukjes en fragmenten langs die ook wij enorm weten te waarderen, maar die verzuipen dan soms in de enorme donkere sound die naar space rock neigt zodat het ons toch allemaal een beetje te veel wordt. We vermoeden dan ook dat ook dit ‘Dark Space II’ zijn weg zal vinden naar de fans van de band, maar of de heren hiermee ook extra zieltjes weten te scoren … dat laten we wijselijk in het midden.

Luc Ghyselen (70)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Dark -2.-2