Dead Eyed Creek: Out Of Phase

‘Out Of Phase’ is het debuutalbum van Dead Eyed Creek, een gezelschap dat zijn muzikale strepen eerder verdiende bij o.a. Dark Fortress, The Ruins Of Beverast of Triptykon om het maar bij die te houden. Maar opgelet: hier zorgt het gezelschap voor een compleet andere sound want het kwartet wil hier overduidelijk zijn liefde voor de gitaarrock en dan specifiek voor grunge in de verf zetten. Dat de heren – Job Bos (gitaar), Einar Vilberg (vocals, gitaar), Max Blok (bass) en Norman Lonhard (drums) – daar wonderwel in geslaagd zijn, zorgt er natuurlijk voor dat we vanaf nu Dead Eyed Creek in dezelfde league kunnen plaatsen met bands als Nirvana, Pearl Jam, en noem maar op. Op dit debuut onder de naam Dead Eyed Creek zorgt het viertal elf pakkende gitaar georiënteerde nummers waar een stevige en krachtige basis van drums en bass voor het solide fundament zorgen. De riffs bouwen daar dan een een heel knap frame op en schuwen noch kracht, noch melodie. En als je dan ook nog over een bijpassend stemgeluid beschikt, zit je natuurlijk gebeiteld. Dit alles is hier ruimschoots voorhanden zodat niets je ervan kan weerhouden om dit deze Dead Eyed Creek in je hart te sluiten indien je iet of wat liefhebber bent van grunge en “nineties styled rock”. We herinneren ons dat een radiostation als Studio Brussel ons bijna plat walste met zo’n geluiden. Durven ze het nu ook nog steeds aan om deze Dead Eyed Creek evenveel aandacht te schenken als een Pearl Jam, foo Fighters en / of Nirvana? Want, laat ons heel eerlijk blijven, de elf tracks die dit kwartet hier afleveren mogen allen heel gerust naast de “klassiekers” uit die periode van die bands gaan staan! Spijtig genoeg is Studio Brussel al lang niet meer “ dé Vlaamse rockzender nummer één”, want dat had een enorme steun in de rug kunnen betekenen voor deze Dead Eyed Creek!

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1 Viscid Dreams 2 Out Of Phase 3 Set Me Free 4 Circling 5 Eyelids 6 Down By The River 7 Uninspired 8 In Tongues 9 Dissolve 10 Bleeding The Rain 11 With Broken Wings