Romuvos: Spirits

Altijd wel beetje fan geweest van Viking folk metal al is het nu ook niet mij favoriete genre omdat ik er soms wat te weinig variatie in vind, vooral qua tempo dan. Romuvos was voor mij een onbekende band. Afwachten dus wat dit zou geven. ‘Spirits’ is een leuke kennismaking geworden: een ferme plaat in dit genre, met zeker voldoende variatie. Deze Litouwse band werd opgericht in 2014 en ‘Spirits’ is reeds het vierde album voor de band. Hun muziek gaat steevast over veldslagen en de Baltische oorlogen. Het doet vaak wat aan Leaves Eyes denken maar dan zonder vrouwelijke zang en mannelijke grunts, eerder qua sound en teksten. Door het tempo, de vaak mannelijke samenzang, het gebruik van authentieke folkinstrumenten – zoals bijvoorbeeld harp of een of andere Baltische doedelzak –, waant de luisteraar zich inderdaad in veldslagen van in het Viking tijdperk. Echte Viking metal zoals bijvoorbeeld Tyr brengt, is dit echter niet. De sound van Romuvos is meer gelaagd, gevarieerder en minder op “metal” gefocust. We horen eerder een zeer mooi evenwicht tussen pittige folk metal en de mystieke druïde metal van Wardruna of Heilung. Door deze combinatie vind ik Romuvos één van de beter bands in dit genre. Pittig genoeg om metalfans te bekoren en toch met voldoende esotherische, dark folk invloeden om hun sound wat mysterieuzer te maken. En muzikaal klopt alles: goede songs, prachtig gespeeld en gezongen, top productie. Ik zou zeggen: alle fans van Viking metal, dark folk metal, lichte pagan metal moeten Romuvos zeker beluisteren: Er staat jullie een aangename verrassing te wachten.

Bart Verlinde (85)

Hammerheart Records HHR 2024-04

Tracklist: 1. Snake Dance 2. Sun And The Morning Star 3. World Tree 4. Become As One 5. Garden Of The Sun 6. Spirits Of The oak 7. Fire 8. Crescent Moon