Tim’s Favourite: amaConda

Tim’s Favourite in één of ander muzikaal vakje onderbrengen is de band oneer aandoen. Misschien moeten we het dan inderdaad houden bij de term die de band zelf gebruikt: zen metal. Tim’s Favourite werd opgestart door gitarist / vocalist Jan Pauwels. Men zou voor Heart Of Darkness kiezen als bandnaam, maar dat vond men dan té donker klinken. Toen Jan zijn toen driejarig neefje opmerkte die met een hoofdtelefoon aan het luisteren was naar demo’s van de band, was de naam een feit. Intussen is Tim Pauwels ook gitarist bij de band die vervolledigt wordt door Elsie De Backer (drums) en Wolf D’haese (bass). Met ‘amaConda’ is Tim’s Favourite aan een vierde full-album toegekomen. Het nieuwe werkstuk telt elf tracks die ergens een mix vormen van grunge, metal, nu metal, thrash metal, progressive rock en psychedelica. Geen van die verschillende ingrediënten neemt echt de bovenhand, terwijl de heren ook compleet verschillende accenten weten te leggen in elke song. En toch klikt het geheel wonderwel. We durven dan ook stellen dat Tim’s Favourite een mooie symbiose weet te brouwen van tal van verschillende (sub)genres. Bass en drums zorgen voor een heel stevige basis die niet enkel kracht uitstraalt, maar ook soepel klinkt. We geven een extra pluim voor de soms heel mooie basslijnen die af en toe nadrukkelijk op de voorgrond treden. De gitaartandem zorgt dan weer voor mooie riffs die uiterst krachtig kunnen uitvallen, maar evengoed melodieuzer kunnen zijn. Voeg daar dan een “whiskey soaked” stem aan toe die perfect aansluit bij de sound en een aantal heel knap uitgewerkte gitaarsolo’s en je verkrijgt Tim’s Favourite. ‘amaConda’ telt niet echt een track die er bovenuit steekt naar onze smaak, maar heeft zeker ook geen ruimte gelaten voor een mindere track zodat een heel competent en homogeen album is ontstaan. Het lijkt ons duidelijk dat de band met dit album een nieuwe stap heeft gezet in zijn reeds mooi gevulde muzikale carrière. ‘amaConda’ is stevig en krachtig en toch ook melodieus en toegankelijk voor een heel breed publiek van rock / metal fanaten.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Connect And Divide 2. Totalibertarian 3. Not In Our Name 4. Filling The Hollow 5. amaConda 6. Andy’s Fall 7. Embarrasment Now 8. A Deeper Advantage 9. Into That Darkness 10. Phantom In My Head 11. Fly