Slower: Slower

Aan de hand van de naam van zowel de band als het album hoeven we hier geen hoog octaan thrash metal te verwachten … hoewel dat deels is wat we krijgen. Slower is een project van Fu Manchu-gitarist Bob Balch die, nadat hij een gitaarles had gegeven aan een student die Slayer’s ‘South of Heaven’ wilde leren, besloot dat het nummer behoorlijk indrukwekkend klonk als het vertraagd werd. Hiermee was het idee voor Slower geboren. Naast Bob Balch dragen ook Esben Willems (drums, ook in Monolord), Peder Bergstrand (bas, ook in Lowrider) en Amy Barrysmith (zang, ook in Year Of The Cobra) hun bijdrage mee aan dit album. Het album begint met de wervelwind die bekend staat als ‘War Ensemble’, zij het in een robuuste uitvoering van tien minuten. De riffs zijn direct herkenbaar, maar werken heel goed in deze vuile, modderige, doom metal context. Amy’s zang is zacht, soms doet het ons denken aan een moeder die haar baby het slaapliedje “It’s how many people I can kill” zingt. Het album gaat verder met bewerkingen van ‘The Antichrist’, ‘Blood Red’, ‘Dead Skin Mask’ en eindigt met het nummer dat verantwoordelijk is voor de eerste ingeving: ‘South Of Heaven’. Deze heeft een andere line-up met Scott Reeder van Kyuss op basgitaar en Laura Pleasants van Kylesa op zang. Vooral deze laatste twee nummers bewijzen dat Slayer niet alleen snelheid had, maar dat de riffs zelf nog steeds even donker en sinister zijn als ze worden vertraagd. De zang is soms rustgevend, zoals in ‘War Ensemble’, maar er zijn ook momenten waarop ze meer eentonig en zelfs dreigend zijn, en op andere momenten zijn ze bijna opbeurend en doen ze me denken aan de manier waarop Tobias Forge van Ghost zijn teksten brengt. Toen ik dit project tegenkwam, wist ik helemaal niet wat het meer zou bieden behalve wat je kunt verwachten van een willekeurige YouTube-gitarist. Ik werd echter zeer verrast. Alle nummers worden op een boeiende manier gebracht, klinken zwaar en vuil en toch rustgevend tegelijk. Voor ons een zeer leuke verrassing en we hopen dat Bob meer van dit soort rendities op ons loslaat

Thomas Vervoort (85)

Heavy Psych Sounds HPS 288

Tracklist: 1. War Ensemble 2. The Antichrist 3. Blood Red. 4. Dead Skin Mask 5. South Of Heaven