Caligula’s Horse: Charcoal Grace

Altijd al fan geweest van Australische progmetal bands. Deze slagen er meestal opnieuw in om complexloze prog te mengen met een stevige scheut metal waardoor deze meestal een publiek van zowel progfans als metalfans kunnen bekoren. Denk maar aan bijvoorbeeld The Butterfly Effect en Karnivool. Wel, Caligula’s Horse hoort zeker ook in het rijtje van super progmetal bands uit Down Under. Opgericht in 2011 in Brisbane brengt de band met ‘Charcoal Grace’ hun zesde full album uit. En het is opnieuw ééntje die er mag wezen. Alles is weer aanwezig om fans van deze band en dit genre te doen likkebaarden. Zang is zoals steeds prima: krachtig en toch met gevoel. Het gitaarwerk is uitmuntend, terwijl keyboards aanwezig zijn maar nooit storen. En we krijgen negen zeer goede nummers te horen. Sound en productie zijn ook af. Betere nummers zijn het openingsnummer ‘The World Breathes Me’, meteen een schoolvoorbeeld van de sound van deze band. Up-tempo progressive metal met aanstekelijke riffs, voldoende afwisselingen en melodieuze elementen en prachtige zang. Het pittige ‘Golem’ en het twaalf minuten durende ‘Mute’ met zijn ingetogen, gevoelige momenten, geweldige gitaarpartijen en pittige momenten zijnde andere tracks die er voor mij bovenuit steken. Ja ja, alweer een knalprestatie van deze kangoeroes. Een schoolvoorbeeld van hoe goed Australische progmetal kan zijn.

Bart Verlinde (85)

Century Media

Tracklist: 1. The World Breathes Me 2. Golem 3. Prey 4. A World Without 5. Vigil 6. Give Me Hell 7. Sails 8. The Stormchaser 9. Mute