Saturnalia Temple: Paradigm Call

Als een band het op tekstueel vlak heeft over hekserij, zwarte magie en / of occultisme, dan zit de kans er vaak in dat je muzikaal een donkere logge en slepende sound te horen krijgt die vooral schatplichtig is aan doom. Dit is in ieder geval zo bij het Zweedse drietal van Saturnalia Temple dat sinds 2006 aan een muzikale carrière timmert die zich vooral situeert in doom metal / stoner metal middens. Na twee eerdere ep’s, een split en drie full-album is deze ‘Paradigm Call’ toch een beetje een nieuwe start voor Saturnalia Temple want de line-up onderging in 2023 een stevige metamorfose. Enkel gitarist en vocalist Tommie bleef aan boord. Nieuw is de ritme tandem bestaande uit Gottfrid Åhman (bass) en Pelle Åhman (drums). Na een vrij korte opener – ‘Drakon’ is zo’n instrumentale track waarmee je muzikaal nog alle kanten uit kan. – zorgt het drietal vanaf ‘Revel In Dissidence’ er wel degelijk voor de je stevig kunt headbangen op de dreunende drumpatronen en de brommende slepende bassen. De krachtige riffs bouwen daar een duister frame op en rond, terwijl de vocalen al even slepend, duister en zelfs kil overkomen. Met andere woorden: dit trio brengt geen instant happy festijn, maar wel een heel donker en dreigend geheel dat slepend je onderbewustzijn haalt. We gaan nu niet beweren dat deze ‘Paradigm Call’ ons van de sokken blaast, maar een minderwaardige of zelfs slechte track hoorden we evenmin langskomen. Toch moet het ons van het hart dat wat meer variatie in tempo of ritme ons beter was bevallen. Vooral in de langere tracks – ‘Revel In Dissidence’, ‘Paradigm Call’ en ‘Black Smoke’ – leidt dit eerder tot een soort van trance opwekkende sound die steeds dieper op je inwerkt, terwijl je toch ergens hoopt op een tempo of ritmeverandering. Maar aan de andere kant verwachten “die hard” doom fanaten niets anders en zeggen zij ons dat dit net het sterke punt is van deze ‘Paradigm Call’. Zo houden we het op een goed, zij uiterst genre gebonden, album voor dit Saturnalia Temple.

Luc Ghyselen (74)

Listenable Records

Tracklist: 1. Drakon 2. Revel In Dissidence 3. Paradigm Call 4. Among The Ruins 5. Black Smoke 6. Ascending The Pale 7. Empty Chalice 8. Kaivalya