Iterum Nata: From The Infinite Light

Iterum Nata is een Finse band, opgericht in 2017 door Jesse Heikkinnen, ex gitarist van Hexvessel. ‘From The Infinite Light’ is het vierde album. De sound is melancholische, melodische, ietwat psychedelische folk met hier en daar wat melodische doom. Een zeldzaam genre maar dit album trof me als een stomp in de maag. Niet door de hevigheid maar door de pure schoonheid van de muziek. Dit is immers voortreffelijke “luistermuziek” waar je in alle rust moet van genieten en bij kan wegdromen. Bij de haard, met een glas whisky of een top rode wijn, zet je i-phone stil, dim de lichten en geniet van de rustige reis door de Finse wouden en meren met deze schitterende muziek. Wie hier niet rustig en zen van wordt, heeft een serieus probleem. We horen diverse instrumenten: elektrische gitaar, klassieke gitaar, drum, piano, en enkele folk instrumenten bijgestaan door prima zang. Op ‘The Gleaming Eternity’ gaat het tempo de hoogte in en op ‘The Crown of All’ horen we een zweempje lichte black metal maar de rest van het album bevat alleen maar prachtige, rustige, ingetogen nummers. Van die plaat krijg ik kippenvel en ze wordt beter en beter naarmate je ze meermaals beluistert. In het genre van de rustiger, ingetogen albums is dit misschien wel het album van het jaar.

Bart Verlinde (95)

Nordvis Produktion

Tracklist: 1. Ouverture Limitless Light 2. This Gleaming Eternity 3. A Manifested Nightmare 4. Ambrosia 5. The Drifter 6. A Darkness Within 7. Something Truly Almighty 8. The Crown Of All