Devastator: Conjurers Of Cruelty

Blackened thrash metal is de laatste jaren terug hot. Snelle, agressieve, slopende riffs met meer dan een knipoog naar de Venom’s, Bathory’s en Sodom’s van de jaren tachtig. Het Britse Devastator, opgericht in 2017, is zo’n band. Het viertal bracht in 2020 hun eerste langspeelplaat ‘Baptised In Blasphemy’ uit, en volgt deze nu op met deze ‘Conjurers Of Cruelty’. Het viertal brengt hun interpretatie van blackened thrash metal met duidelijk invloeden van death metal en NWOBHM. Na een korte intro getiteld ‘Beyond The Gate’ drukken ze meteen het gaspedaal volledig in met de titeltrack. Het refrein blijft meteen plakken en geeft zin in meer. Opvolger ‘Black Witchery’ doet dit nog eens helemaal over. We kunnen de moshpits al voorstellen wanneer ze dit duo van nummers brengen. Halverwege het album drukt ‘Necromantic Lust’ het gaspedaal nog wat verder met riffs die zo van een Slayer album kunnen komen. Hier komen de NWOBHM invloeden ook meer naar voor, in de vorm van twee geharmoniseerde gitaren. Dit is tevens het dichtste die de heren bij een gitaarsolo komen, wat helemaal geen probleem is. De riffs zijn voldoende om de nummers te dragen en op zichzelf te staan, en houden de nummers ook binnen de perken qua lengte. Het album heeft een totale lengte van vierenveertig minuten, wat meer dan voldoende is. De cd versie heeft ook nog twee bonustracks – De twee laatste tracks hier vermeld in de tracklist. – in de vorm van opnieuw opgenomen singles. De mix is modern waarbij alles goed te horen is, maar voelt nog net rauw genoeg aan bij dit genre metal. Vooral de basgitaar (die overigens vooral de gitaarlijnen volgt) is goed gepositioneerd in de mix om de nodige diepgang te bieden. De heren van Devastator zijn tot zover enkel nog maar live te zien geweest in het Verenigd Koninkrijk, maar wij hopen dat ze weldra het Kanaal oversteken om hun vorm van blackened thrash metal live bij ons te brengen.

Thomas Vervoort (87)

Listenable Records

Tracklist: 1. Beyond The Gate 2. Conjurers Of Cruelty 3. Black Witcher 4. Ritual Abuse (Evil Never Dies) 5. Walpurgisnacht 6.Necromantic Lust 7. Deathspell Defloration 8. Bestial Rites 9. Sharpen The Blade 10. Rabid Morbid Death 11. Liar In Wait 12. Death Forever