Sujin: Save Our Souls

Het Franse Sujin – Julien Mellier (vocals), Stève Richard (gitaar), Matt Lemonier (gitaar), Quentin Bruyère (bass) en Liam Barbier (drums) – zorgt met ‘Save Our Souls’ voor een eerste full-album. ‘Save Our Souls’ gaat vooral over het redden van een planeet: de aarde. Dit gebeurt hier op een muzikale manier. De sound van het kwintet kan je gaan bestempelen als melodic death metal, maar dan wel met invloeden uit deacthcore, progressive metal, thrash metal en zelfs melodic metal. Zo kom je natuurlijk op een heel intense muzikale mix uit die we ook vlotweg in het vakje “modern extreme metal” kunnen onderbrengen. Zelf halen de heren van dit Sujin o.a. bands als als In Flames, Children Of Bodom, Lamb Of God en Gojira aan als voornaamste bronnen van inspiratie. Maar laten we heel eerlijk zijn: Sujin is niet een kopie van een van die opgesomde bands, maar distilleert daaruit elementen om hun eigen sound te creëren. Iets waar de band, als je het ons vraagt, best wel in is geslaagd. De instrumentale intro ‘…—…’ kan op gelijk welk ander album komen en is dus enkel bedoeld om even je aandacht te trekken zonder dat dit op een erg dwingende manier gebeurd. Dan is de eigenlijke sound van het vijftal daar overduidelijk meer in. Vanaf ‘Save Our Souls’ krijgen we immers een heel pak kracht te verwerken in goed opgebouwde nummers waar ook heel wat melodie in terug te horen is, naast een al even grote, of zelfs iets grotere, dosis agressie. Voeg daar dan een pak wisselingen in tempo en ritme aan toe en je verkrijgt een geslaagd geheel dat ons vlot weet te boeien, zonder dat we echt compleet onderuit gehaald worden door Sujin. We zijn vooral onder de indruk van de heel agressieve en krachtige stem van Julien en de best wel heel knappe melodieuze gitaarsolo’s die in elk nummer opduiken. Door de verscheidenheid aan invloeden die de heren verwerken in hun sound zouden we zelf Gojira als grootste inspiratiebron durven naar voor schuiven, maar het hoge niveau van die band haalt Sujin nog niet. Maar als debuut kan deze ‘Save Our Souls’ best wel tellen. Als het vijftal dit ook kan waarmaken tijdens live concerten, dan kunnen we dit gezelschap een mooie toekomst voorspellen. We zijn alvast benieuwd.

Luc Ghyselen (82)

Scarlet Records SC 445-0

Tracklist: 1. …—… 2. Save Our Souls 3. Ashes From The Abyss 4. Dead World Beyond 5. Wasted Progress 6. Bleeding Chains 7. Throne Of Chaos 8. Dagon 9. Scavengers 10. Insanity 11. Winter Breeze