Hyperia: The Serpent’s Cycle

Het in Calgary, Alberta, Canada opgestarte Hyperia staat voor een mix van thrash metal en melodic death metal. Een eerste ep, ‘Fish Creek Frenzy’ (2019), ontsnapte nog aan onze aandacht, maar sinds we het debuutalbum, ‘Insanitorium’ (2020), ontdekten staat dit Canadese toch hoog genoteerd op onze waarderingsladder. En dat zonder dat we de band al aan het werk hebben gezien of gehoord tijdens een live concert. Album nummer twee, ‘Silhouettes Of Horror’ (2022), bevestigde zodat we toen al aan het uitkijken waren hoe en wanneer ze het moeilijke derde album zouden aanleveren. Dat is er nu dus met ‘The Serpent’s Cycle’ en … we gaan maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: dit is de puntjes op de “i” plaatsen!!! Laat ons beginnen met de line-up, want die is nogal gewijzigd. Achter de microfoon vinden we, gelukkig, nog steeds Marlee Ryley. Ook gitarist Colin Ryley is nog aan boord gebleven. Hier vormen bassist Jon Power en drummer Ryan Idris een fantastische ritmesectie die stevigheid uitstraalt maar ook alle bewegingen in tempo en ritme vlekkeloos lijkt uit te werken zodat er met het fundament alles dik in orde is. Maar dé blikvangers bij dit Hyperia zijn ongetwijfeld Marlee en Colin. Die eerste schreeuwt, brult, krijst, braakt haar vocalen op schitterende manier over ons uit. Agressiviteit, brutaliteit en kracht schreeuwen om de meeste aandacht, al komt ze ook af en toe langs met wat mooie rustiger gebrachte vocalen. De riffs van Colin staan als een huis, maar hij verbaast ons in elk nummer opnieuw met zijn weergaloze uiterst melodieuze gitaarsolo’s. Track na track – je vindt er elf op deze ‘The Serpent’s Cycle’ – worden we meegesleurd in dit prachtige verhaal. Track na track weet het kwartet ons compleet te overtuigen. Track na track wordt je hier uitgenodigd tot headbangen, luchtgitaar spelen en meebrullen. En alsof dit alles nog niet genoeg is, zit er bij elk nummer ook nog eens uitnodiging bij om een mosh en / of circle pit op te starten. Kortom, met deze ‘The Serpent’s Cycle’ van Hyperia zit je goed om een wild feestje van extra energie en kracht te voorzien. Rest ons nog te melden dat de afsluitende track op dit album hun versie is van de eveneens Canadese band Heart. ‘Crazy On You’ start akoestisch en heel melodieus en krijgt dan een dosis extra kracht en pit mee zodat Hyperia deze zich van een compleet nieuw jasje heeft voorzien en eigen heeft gemaakt. Klasse!

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. Ego Trip 2. Automatic Thrash Machine 3. Prophet Of Deceit 4. Psychosomatic 5. The Serpent’s Cycle 6. Trapped In Time 7. Spirit Bandit 8. Eye For An Eye 9. Binge & Surge 10. Deathbringer 11. Crazy On You