Cernunnos Pagan Fest in Noisiel, Frankrijk.

Een festival dat jaarlijks in onze agenda terecht komt is Cernunnos Pagan Fest in het Franse Noisiel, niet zo ver van de Franse hoofdstad. “Waarom?”, horen we je vragen. Heel eenvoudig: omdat we er (1) genieten van de schitterende sfeer en omgeving, (2) omdat we er elk jaar intens genieten van de muziek, en (3) omdat we elk jaar wel een aantal bands “ontdekken” die ons enorm bevallen. Hou je van een mix van pagan / folk / Viking / metal dan is Cernunnos Pagan Fest iets voor je, het is een festival dat zeker nog niet uit zijn voegen barst, maar elk jaar opnieuw zo goed als uitverkocht is. We zetten de bands even op een alfabetisch rijtje en proberen je nog wat duiding te geven.

Het Franse Belore werd pas in 2019 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van epische atmospheric black metal. Toch zorgden de heren – Aleevok (alle instrumenten) en Charlie Videau (drums) – reeds voor twee full-albums waarvan ‘Artefacts’ uit 2021 het meest recente is.

Het eveneens Franse Blod Dyr kennen we minder goed. Het is een gezelschap dat akoestische muziek brengt die we als neo folk of zelfs als pagan folk kunnen bestempelen.

Ook het Nederlandse Cesair kan je in dat muzikale vakje onderbrengen. Deze band werd reeds in 2008 opgestart en zorgde reeds voor drie full-albums waarvan ‘Omphalos’ (2017) het meest recente is.

Het Ierse Domhain werd pas in 2021 opgestart en zorgt voor een mix van post black metal en shoegaze. Het viertal zorgde vorig jaar met ‘Nimue’ voor een eerste drie tracks tellende ep.

Het Franse Drakwald is actief sinds 2009 en zorgt voor een mix van melodic death metal en pagan metal. In de discografie van deze band vind je een split en drie full-albums waarvan ‘Black Moon Falls’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente is.

Harp Twins is een tweeling – Camille en Kennerly Kitt – die elektrische harpen en klassieke harpen gebruiken om hun muzikale mix – classic rock, metal, Celtic folk, Nordic folk – aan het publiek te verkondigen. Het tweetal zorgt voor eigen nummers en coverversies van bekendere nummers waaronder ook ene aantal metal “klassiekers”.

Het Italiaanse Kanseil staat voor folk metal en dat sinds de opstart in 2010. Het gezelschap zorgde reeds voor twee full-albums en een ep. Het meest recente werkstuk is de zes tracks tellende ep ‘Cant Del Corlo’ uit 2020.

Het Belgische La Maisnie Hellequin zorgt dan weer voor medieval rock. Het gezelschap zorgde reeds voor twee full-albums: ‘Eissil’ (2017) en ‘Ars Moriendi’ (2022).

Het Poolse Lyrre werd in 2020 opgestart door draailierspeelster Michalina Malisz (ex-Eluveitie) en haar levenspartner Piotr Martus (gitaar). De band zorgt voor typische folk rock klanken.

Het Franse Mormieben kiest dan weer voor uitbundige Pirates metal. Dit gezelschap werd in 2011 opgestart en zorgde ondertussen voor een ep en twee full-albums. Daarvan is ‘De CharybdeEn Scylla’ (2022) het meest recente van.

Het Franse Nydwind is een van de eerste band in Frankrijk die een combinatie maakt van black metal en pagan / folk metal. Het gezelschap werkt aan een vierde full-album, ‘Telluria’, dat meteen het tweede is uit een trilogie.

Orkhys is afkomstig uit de buurt van de Franse hoofdstad Parijs. De band werd in 2018 opgestart en zorgt voor een mix van symphonic metal en folk metal. Na een ep, ‘Awakening’ (2020), zorgde de band met ‘A Way’ in 2021 voor een eerste full-album.

Perchta is een Oostenrijks duo gevormd door Perchta (vocals, percussie) en Fabio D’Amore (vocals, bass, gitaar, programmering, drums, keyboards – en je misschien bekend van Serenity) dat sinds 2017 actief is. Het enig album, ‘Ufång’, werd in 2020 op de markt gebracht en laat je kennis maken met hun sound: een mix van black metal en pagan metal.

Het Britse Skyclad wordt algemeen beschouwd als een van de allereerste bands die metal en folk combineerden. De band werd in 1990 opgestart en zorgde ondertussen reeds voor veertien full-albums zodat een knappe setlist opbouwen geen enkel probleem is voor dit gezelschap. Het meest recente album, ‘Forward Into The Past’ dateert ondertussen wel van 2017.

Het Deense Vanir werd in 2009 opgestart en zorgt voor een mix van melodic death metal, folk metal en Viking metal. De band zorgde reeds voor zes full-albums terwijl album nummer zeven, ‘Epitome’, eraan komt vlak voor deze editie van Cernunnos Pagan Fest van start gaat.

Ook Vansind is afkomstig uit Denemarken. Dit gezelschap is pas sinds 2019 actief en drukt zich muzikaal uit aan de hand van folk metal / Viking metal. De band zorgde ondertussen wel reeds voor een drie tracks tellende ep en een eerste full-album: ‘Mørket’ (2023).

Het Britse Widilma staat voor Celtic neo folk, maar veel meer kunnen we niet kwijt over dit gezelschap.

Het Zweedse Wormwood staat sinds de opstart in 2014 voor melodic black metal waarin we ook wel wat invloeden uit pagan in ontdekken. De band zorgde ondertussen voor drie full-albums en een ep.

Ook over het Poolse Żniwa tasten we bij MUSIKA wat in het duister. We vermoeden dat we een mix zullen krijgen van akoestische folk en ritualistische pagan mzuiek.

We hopen je hiermee toch een beetje op de goede weg te hebben gezet. Liefhebbers van pagan / folk / metal moeten beslist eens een kijkje nemen op de website van Cernunnos Pagan Fest voor extra info: www.cernunnospaganfest.fr of kunnen natuurlijk op de hoogte blijven van heel wat nieuwsjes via de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/cernunnos.festival/?locale=nl_NL Wij, van MUSIKA, hebben alvast de data van dit gezellige festival in onze agenda met rood ingekleurd: zaterdag 17 en zondag 18 februari. Place to be: La Ferme Du Buisson in het Franse Noisiel.