Hellfrost: Hellfrost

Het Amerikaanse Hellfrost is met hun titelloze creatie reeds aan hun vierde album toe. Voor ons is het echter een nieuwe ontdekking. Hellfrost is opgericht in 2010 en bracht reeds in 2011 hun eerste ep uit. Doorheen de jaren zijn er wat veranderingen geweest in de line-up waardoor het anno 2023 quasi een soloproject van Dave Vainer is. Wat wél nieuw is, is dat Hellfrost voor het eerst in hun dertien jarig bestaan aangesloten is bij een label, namelijk het Floridiaanse Curtain Call Records. Hellfrost brengt een mix van thrash en death metal, met hier en daar wat invloeden van black metal. Met het openingsnummer ‘Megalodon’ vliegen ze er meteen in met een stevig tempo, die doorheen het vijfendertig minuten lange album nooit vertraagt. De muzikale focus ligt voornamelijk op de stomende gitaarriffs die de nummers dragen. Er zijn amper solo’s te bespeuren, wat in dit genre best uitzonderlijk te noemen is. Qua stijl is dit best te beschrijven als een mix van (oudere) Warbringer en Skelentonwitch. De productie is modern maar heeft een ruw kantje, wat perfect past bij de agressieve riffs. Uitspringer in de mix is zeker en vast de basgitaar. Deze is hier prominent aanwezig en zorgt bij nummers als ‘Don’t Bury Me’ voor een extra melodie naast de gitaar, drums en vocals. Wel merken we hier en daar wat inconsistentie. Zo is de snare op ‘Microplastics’, die met zijn zes minuten meteen het langste nummer is, een stuk anders van klank alsof de snare plots omgewisseld is met een lege emmer. In deze stijl van metal is het moeilijk om verrassend uit de hoek te komen, en dat doet Hellfrost ook niet. Toch kon het album ons wel bekoren met zijn rechttoe rechtaan aanpak. We hopen dat de extra trekkracht van het label ervoor kan zorgen dat de heren in onze contreien op tour komen en hun stevige mix van thrash, death en black metal live kunnen voorstellen.

Thomas Vervoort (78)

Curtain Call Records

Tracklist: 1. Megalodon 2. Bloodshot 3. Don’t Bury Me. 4. Friday The 13th 5. Frozen Soul 6. Microplastics 7. Razors 8. Artificial intelligence