Virus Inhumanity: The Black Face Of Death

Met ‘The Black Face Of Death’ zorgt het Belgische Virus Inhumanity voor een eerste full-album. Dit gezelschap, opgestart in 2019 met Heusden-Zolder als thuishaven, zorgt voor een heel stevige mix van groove metal en death metal. De heren zorgden eerder reeds voor twee ep’s – ‘Infectious’ (2021) en ‘Re-Infected’ (2022) – en beide werkstukken konden hier bij MUSIKA op de nodige bijval rekenen. Ook deze ‘The Black Face Of Death’ valt enorm in onze smaak, al gaan we meteen een beetje nuanceren. Zo zijn we niet echt fan van de samplers die in een paar tracks opduiken en vinden we de openingstrack, ‘Infectious’, ook niet echt ons ding. Maar misschien is dit vooral muggenzifterij om ook maar een paar mindere aspecten van dit elf tracks tellend schijfje mee te geven. Voor het overige hebben we eigenlijk niets dan lof voor dit vijftal dat zichzelf uitroept tot “psychopathische wetenschappers”. We horen immers denderende drumpatronen, stuwende basslijnen, krachtig riffs, melodieuze gitaarsolo’s en een stevige putgrunt. Dat alles wordt gebracht in goed opgebouwde nummers waarin we ook voldoende variatie in tempo, ritme en kracht ontdekken en die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. De ene kaar dankzij de mooie drumpatronen, een andere keer dankzij de soms best wel uitnodigende riffs, en weer een andere keer dankzij de machtige vocale growls. Met andere woorden: geen van de tracks valt door de spreekwoordelijke mand. Zo is ‘The Black Face Of Death’ een album geworden waarmee dit gezelschap zonder en blikken of blozen mag uitpakken. Hopelijk opent dit album ook wat extra deuren voor de heren van Virus Inhumanity, want het kwintet bewijst met dit album dat ze niet moeten onderdoen voor een pak buitenlandse bands in het (sub)genre. Liefhebbers van o.a. Pantera, Lamb Of God, Deicide en zelfs Gojira zullen hier een hele tijd zoet mee zijn. Ook wij dus, want tijdens onze luisterbeurten hebben we nooit genoeg gehad aan een rondje en kozen we altijd voor twee of zelfs drie rondjes van ‘The Black Face Of Death’.

Luc Ghyselen (90)

Independent release

Tracklist: 1. Infectious 2. The Black Face Of Death 3. Karma Kills 4. Baptized In Fire 5. Darkness Came 6. The Fight 7. Virus Inhumanity 8. Scars 9. (In)Sanity 10. 7 Sins (Part I) 11. 7 Sins (Part II)