Metalite: Expedition One

Het bergwater van Zweden moeten we koesteren. Al te vaak is gebleken dat dit de basis vormt voor pareltjes. De band kwam eerder op mijn radar door hun indrukwekkende cover van ‘Hunting High And Low’, origineel van Stratovarius, een band waar ik al jaren meerder boontjes voor heb. (https://www.youtube.com/watch?v=85TcvARgaMI). Met deze vierde worp laat deze modern melodic metal band opnieuw van zich horen. Hun muzikale vaardigheden etaleren ze op dit sci-fi-conceptalbum in een zestiental gevarieerde composities. Het vergt veel muzikale ervaring en vaardigheid om zo’n visie werkelijkheid te laten worden. Dit kan enkel met een spannend thema en een pak nummers die aan de ribben blijven hangen. In ‘Expedition One’ vertellen ze een fictief verhaal over het leven op onze planeet in het jaar 2055, waar vijf commandanten het doel hebben om de mensheid van onze geruïneerde planeet te transporteren naar een nieuwe wereld, in de hoop dat er nieuw leven zal ontstaan. De “doorzichtige burger” is een bittere realiteit geworden, waarbij lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen steeds meer ons leven bepalen. Dit visionaire sciencefictionverhaal wordt verteld in zestien delen, waar elk bandlid kan schitteren. We spitsen onze oren voor de krachtige en tegelijkertijd delicate gitaarriffs en solo’s van de gitaristen Edwin Premberg en Robert Örnesved, de anthemische melodieën en de sturende cleane vocalen van zangeres Erica Ohlsson en de stuwende ritmes door de ritmesessie van drummer Lea Larsson met bassist Robert Majd. Ik was verrast dat er geen officiële keyboardspeler in de band zit. Geluidstechnicus Jacob Hansen, die het materiaal in zijn Hansen Studios heeft gemixt en gemasterd, had de laatste hand aan het eindresultaat van het geluid. Efin, de nummers. ‘Expedition One’ is een bombastische opener die goed de toon zet en de verhaallijn van het album neerzet. Het opwindende en intense ‘Aurora’ vervolgt, met zijn licht progressieve veranderingen: https://www.youtube.com/watch?v=-IPtUMRYheU. Ze bevestigen met de typische tracks ‘Blazing Skies’ (https://www.youtube.com/watch?v=MhD5GO9KAtA) en ‘Free’. Ze verrassen met het experimenterende ‘New Generation’ (https://www.youtube.com/watch?v=Eqhx1e1vzh8), de erg prikkelende overwinnaarshymne ‘Sanctum Of Light’ waar ik omver geblazen werd, ‘Outer Worlds’ en ‘Paradise’. Je voelt een intense gedrevenheid in ‘Disciples Of The Stars’: https://www.youtube.com/watch?v=fiFTvUeMvwU. Let eens op het instrumentale ‘Utopia’, dat je crescendo naar een climax brengt. We bekomen even met ‘Take My Hand’ (https://www.youtube.com/watch?v=2ZgcB5D3DJE), de vrolijke meezinger die je naar het einde toe nog eens vlot uit de bol laat gaan. Het afsluitende ‘Hurricane’, https://www.youtube.com/watch?v=Azo4a40vg78, zorgt voor een laatste ritje op de rollercoaster. Zo kent Metalite meerdere troeven om je als luisteraar te blijven overtuigen, ondanks de lange speelduur die vlotjes het uur overschrijdt. Hier is zeker materiaal genoeg voor een dubbel album. De muziek is bij momenten niets anders dan sonische perfectie, omdat het aan alle eisen voldoet en een steengoede bevestiging vormt van hoe melodic metal hedendaags modern klinkt.

Rocking Klingon (90)

AFM Records

Tracklist: 1. Expedition One 2. Aurora 3. CtrIAltDel 4. Cyberdome 5. Blazing Skies 6. Outer Worlds 7. New Generation 8. In My Dreams 9. Disciples Of The Stars 10. Free 11. Legendary 12. Paradise 13. Sanctum Of Light 14. Utopia 15. Take My Hand 16. Hurricane