Apoplexy: Destiny

De thuisbasis van Apoplexy ligt, of lag, in het Slovaakse Myjava, Trenčín, alwaar de band in 1993 boven het doopvont werd gehouden. Na zeven jaar en twee full-albums hield het death metal ensemble het voor bekeken om pas sinds begin dit jaar terug van start te gaan, alhoewel er in 2013 een split was met Acoasma. Maar goed, sinds begin dit jaar is de band met een gewijzigde line-up terug actief. Nog steeds zijn Palo Boháč (gitaar) en Mário Duga (gitaar, vocals) van de partij terwijl Martin Bradáč (bass) de vorig jaar overleden Andrej Kohout vervangt. Jakub Kouřil vinden we tegenwoordig aan de drumkit. ‘Destiny’ telt tien tracks en is veel, en dan ook heel veel, meer dan enkel death metal. We durven er bijna onze handen voor in het vuur steken dat een pak liefhebbers van dit (sub)genre niet zo veel zullen moeten hebben van werkstuk. We horen immers heel wat meer progressive metal elementen langskomen om nog te zwijgen van atmosferische stukken waar we zelfs wat doom of black metal invloeden in ontdekken. Welk (sub)genre je deze Apoplexy wil aankleven: het kwartet zorgt voor enorm veel verrassende wendingen in zowel ritme, als tempo, als kracht. De nummers kennen zijn allen vrij lang uitgesponnen en de talrijke ideeën die in elk van die nummers worden gestuwd worden, als je het ons vraagt, niet zo goed uitgewerkt, daar er iets te veel ideeën in één nummer worden onder gebracht. Alhoewel het geheel best wel aaneenhangt, raken wij vaak de draad van sommige nummers kwijt wegens te veel complexe veranderingen in tempo, ritme en kracht. Voeg daaraan toe dat we niet echt “fan” zijn van het stem timbre van Mário en je kan al gaan begrijpen dat we niet echt vallen voor Apoplexy. Voeg daar nog extra aan toe dat er, naar onze smaak, te weinig agressie, en bij momenten zelfs te weinig kracht, te bespeuren valt, en je voelt de bui al helemaal hangen. Nee, Apoplexy brengt ons zeker en vast niet dichter bij onze bestemming.

Luc Ghyselen (58)

HladoHlas HH 046

Tracklist: 1. Destiny / Labyrinth Without End 2. In The Carpathian’s Woods 3. Silent Autumn Of Life 4. Pandora’s Box 5. Morpheus 6. Kiss Of Death / Gospel Of Judas 7. Soul Lethargy 8. Mephistofeles 9. Grain Of Dust 10. Last Caress