Everdawn: Venera

Wat ooit in 2014 als Midnight Eternal begon, werd in 2019 door het veranderen van de vocalen naar Everdawn omgedoopt. Een nieuwe start voor deze band uit New Jersey, waardoor de Russische mezzosopraan Alina Gavrilenko aan boord kwam. De kwaliteit van de band liet zich opmerken gezien de eerder al op tournee gegaan zijn met Therion en Queensryche. Na hun debuut ‘Cleopatra’ uit 2021 zorgt deze ‘Venera’ voor wat meer diepgang in hun symfonische metal geluid. Ze laten de grens vervagen tussen metal en klassiek. Meestal doen anderen dat met een pak duisternis, doch hier blijven de nummers vaak luchtiger. De band bestaat uit zangeres Alina Gavrilenko, gitarist Richard Fischer, bassist Alan D’Angelo, drummer Dan Prestup en keyboardspeler Boris Zaks. Engineer Tommy Hansen (Helloween, Pretty Maids, Jorn) en mix / mastering Eric Rachel (Skid Row, Symphony X) zorgden daarbij voor het kristalhelder geluid. Muzikaal situeert de band zich ergens tussen traditionele Europese power metal met symfonische ouvertures en progressieve metal nuances. Als liefhebber van het kosmische gehemelte viel het me op dat voor de keuze van de nummers de bandleden wellicht ook vaak naar boven gekeken hebben, want titels zoals ‘Venera’ (Venus), ‘Cassiopeia’ (https://www.youtube.com/watch?v=f_e9R7v2SXg), ‘Cosmic Star’ of ‘Orion’s Belt’ kunnen geen toeval meer zijn. Veertien nummers die het uur overschrijden is veel. Ze behouden de aandacht door de variatie van de vele nummers, die op zich ergens tussen de drie en vier minuten duren. De troef van donderende power metal is een kracht die vaak uitgespeeld wordt in nummers zoals ‘Silver Lining’ (https://www.youtube.com/watch?v=7tnvRIeqNVs), ‘Samsara’, ‘Karmic Partner’ en ‘Justify The Means’. De derde single ‘Century Black’ lijkt met de meeste kijkcijfers te gaan lopen: https://www.youtube.com/watch?v=qElZWlBdXv8. Uitzondering op de speelduur is het bijna dertien minuten durende epos ‘Truer Words Ever Spoken’, dat zich meer richt op melodieuze en symfonische metal dan op de galopperende rush van power metal. Verdeeld over het album zijn de vocalen en de gitaarsolo’s / het intense schredderwerk van Fischer indrukwekkend. Vorig werk passeerde niet onopgemerkt en ook deze zou wel eens voor wat beweging kunnen zorgen. Deze ‘Venera’ is opnieuw een goed album vol symfonische stukken progressieve metal, dat creatief gemaakt werd, vol melodie, kracht en episch lead gitaarwerk.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Cassiopeia 2. Century Black 3. Silver Lining 4. Karmic Partner 5. Northern Star 6. Justify The Means 7. The Promise 8. Crimson Dusk And Silver Dawn 9. Venera 10. Orion’s Belt 11. Images Everlasting 12. Samsara 13. Truer Words Ever Spoken 14. Beneath The Well