Blood Red Throne: Nonagon

Zesentwintig jaar reeds is Blood Red Throne een begrip bij liefhebbers van death metal. Deze Noorse band werd in 1998 opgestart door Død en Tchort, die toen nog actief waren bij Satyricon om hun liefde voor death metal onder de aandacht te brengen. De eerste demo van Blood Red Throne, ‘Deathmix 2000’ uit 2000 werd enorm goed ontvangen en leidde al meteen tot een album contract en sindsdien is de Blood Red Throne-trein niet meer gestopt ondanks een pak wisselingen in de line-up. Het huidige vijftal – Freddy Bolsø (drums), Død (gitaar), Ivan Gujić (gitaar), Stian Gundersen (bass) en Sindre Wathne Johnsen (vocals) – geeft er ook nu weer een stevige en krachtige lap op. ‘Nonagon’, het elfde full-album nu in de reeds mooie gevulde discografie van de band, telt negen tracks waar een pak agressie vanuit gaat in vrij energieke en gedreven tracks die wel de nodige ritme en tempowisselingen bevatten zodat de aandacht zeker en vast nergens verslapt. Als je dan ook nog weet dat de heren ook heel wat melodie in hun sound verwerken, dan weet je dat ook dit werkstuk weer best te pruimen is. Ook de productie is dik in orde: we horen heel mooi de uitgewerkte drumpatronen en de stevige stuwende basslijnen. Maar ook de krachtige rifss en de mooie gitaaraccenten eisen hun plaats op in het totaal geluid. Voeg daar dan ook nog de krachtige, wat ruwe vocalen van Sindre aan toe en je zet goed voor negen uiterst knap opgebouwde en gearrangeerde nummers die een pak liefhebbers van death metal een hele tijdlang zullen zoet houden, want we horen ook enorm veel agressie in de sound van Blood Red Throne. Vanaf opener ‘Epitaph Inscribed’ bewijst het kwintet dat ze op erg hoog niveau musiceren. We worden meteen bij de keel gegrepen en stevig door elkaar geschud. Pas na de laatste klanken van afsluiter ‘Fleshrend’ laten de heren hun prooi los waarna we wat tijd nodig hebben om te bekomen en ons opmaken voor een nieuw rondje van ‘Nonagon’. Ja, je hebt het begrepen, wij zijn enorm te vinden voor dit nieuwe album van deze Noorse death metal giganten.

Luc Ghyselen (92)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Epitaph Inscribed 2. Ode To The Obscene 3. Seeking To Pierce 4. Tempest Sculptor 5. Every Silent Plea 6. Nonagon 7. Split Tongue Sermon 8. Blade Eulogy 9. Fleshrend