Necrowretch: Swords Of Dajjal

Dit Franse ensemble werd in 2008 opgestart als Vlad Riuals, een naam die niet zo lang stand hield, want men wijzigde die al snel tot Worm Eater. Maar ook die naam werd niet lang gebruikt, want nog steeds in 2008 werd de naam naar het huidige Necrowretch. Wat wel al van in het begin vastlag, is de sound die de heren wilden neerzetten: een mix van death metal en black metal. Met ‘Swords Of Dajjal’ is het gezelschap aan een vijfde full-album toegekomen, terwijl je ook drie demo’s en evenveel ep’s in de discografie van Necrowretch terug vindt. Enkel Vlad (gitaar, vocals) overleefde alle wisselingen in de line-up die tegenwoordig verder bestaat uit W. Cadaver (gitaar), R. Cadaver (bass) en N. Destroyer (drums). Dit viertal zorgt voor de acht tracks die het nieuwe album telt. Allemaal tracks die vrij kort gehouden worden, want de totale tijdsduur van deze ‘Swords Of Dajjal’ blijft onder de achtendertig minuten grens. Het zijn wel vrij intense minuten geworden, want de heren weten hun goed opgebouwde en vormgegeven nummers te verpakken in een knappe sound waar agressie, dreiging en kracht samenspannen. Die komen in verschillende graduaties aan bod in nummers waar de heren ook voor heel wat variatie zorgen op gebied van tempo en ritme zodat een boeiend geluid ontstaat dat onze aandacht alvast vlot weet vast te houden. Het is wel niet zo dat het kwartet ons hier compleet omver weet te blazen – zo zijn we bijvoorbeeld zeker geen fan van de geschreeuwde woorden die de aanzet vormen voor ‘Dii Mauri’, maar “onderhoudend” is het geheel wel. Ook sommige momenten van rust en kalmte vinden we net iets te lang durend, want we verkiezen overduidelijk de hardere, meer energieke en furieuze momenten. Fans van het gezelschap in het bijzonder, en van het (sub)genre in het algemeen, zullen hier een tijdje zoet mee zijn, maar of Necrowretch hiermee nieuwe zieltjes zal winnen … dat betwijfelen we wel een beetje. Zonder afbreuk te doen van het kunnen van deze vier muzikanten, noch van het album op zich, hadden we toch iets meer verwacht van een band die nu zo’n vijftien kaarsjes mag uitblazen.

Luc Ghyselen (72)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 148

Tracklist: 1. Ksar Al-Kufar 2. The Fifth Door 3. Dii Mauri 4. Swords Of Dajjal 5. Numidian Knowledge 6. Vae Victis 7. Daeva 8. Total Obliteration