Tortuga: Iterations

Met ‘Iterations’ is het Poolse Tortuga aan zijn zo belangrijke derde full-album toegekomen. Dit gezelschap combineert stoner rock, doom en psychedelica tot een vloeiend geheel en dat sinds de opstart in Poznan in 2016 werd opgestart als een trio: Heszu (bass), Pablo (gitaar, vocals) en Marmur (drums). Een titelloos debuut kwam er aan in 2017. We zijn ondertussen zo’n zes jaar verder en opvolger ‘Deities’ (2020) deed het helemaal niet onaardig. Ook de line-up van Tortuga werd al wat gewijzigd want tegenwoordig bestaat die uit Pablo (gitaar, vocals), Heszu (bass), Krzysiu (gitaar, vocals, synthesizer) en Marcin (drums). Dit kwartet neemt je met ‘Iterations’ mee op een zeven tracks tellende trip waar de drie ingrediënten die hun sound bepalen – stoner rock, psychedelica en doom – mooi in elkaar overvloeien en vrij lang uitgesponnen nummers oplevert gaande van zo’n zes minuten tot meer dan negen minuten. Er zijn wel twee uitzonderingen op die regel: het korte instrumentale ‘Interlude’, dat je als intro kan beschouwen van ‘MALACA’, en het tweedelige ‘Epitaph’ – Een eerste stuk is instrumentaal, vrij kalm en sfeervol, terwijl het tweede gedeelte krachtiger klinkt en vocalen bevat. – dat het album afsluit. We horen best wel knappe stukken en nummers langskomen – Vooral de steviger fragmenten met brommende basslijnen vinden we heel sterk; – maar niet alles wat het viertal hier presenteert bevalt ons evengoed. Zo zijn we absoluut geen fan van de samples die langskomen tijdens ‘MALACA’ en ook het gebruik van de vocoder in datzelfde nummer is niet echt “our cup of tea” te noemen. Absolute top kunnen we deze ‘Ierations’ dus zeker niet noemen, want daarvoor komen er toch iets te veel fragmenten en stukken langs die ons eerder enerveren dan dat we als goed kunnen bestempelen. Rest ons nog te melden dat het album (voorlopig ?) enkel op vinyl verkrijgbaar is.

Luc Ghyselen (70)

Napalm Records NPR 1185

Tracklist: 1. Init 2. Lilith 3. Laspes 4. Interlude 5. MALACA 6. Quaus 7. Epitaph