Progeny Of Sun: Throne Of Desolation

Met ‘Throne Of Desolation’ zorgt het Finse Progeny Of Sun voor een eerste full-album. Deze melodic death metal band werd in 2017 opgestart en zorgde eerder reeds voor twee ep’s. Het is door een van de ep’s, ‘Dark Wanderer’ (2021), dat het gezelschap op onze radar kwam. En daar we die ep toch best wel knap vinden, waren we benieuwd of de heren – Tuomo Tolkki (bass), Juha Peura (drums), Joni Kiviniemi (gitaar), Jaakko Hautamäki (gitaar) en Niko Aromaa (vocals) – ons ook weten te overtuigen met een eerste full-album. ‘Throne Of Desolation’ telt twaalf vrij korte tracks en kan ons niet echt overtuigen. Vooral het feit dat de heren eerder de kaart trekken van agressieve death metal zorgt ervoor dat we toch wat op onze honger blijven zitten. Het segment “melodic” komt nog wel aan bod, maar is toch maar een randdeeltje meer geworden. Daarnaast bevallen de stemmen ons hier niet zo goed. Niko kiest hier immers meestal voor een zware en stevige brul en een iets hogere, maar nog steeds diepe scream. Voeg daaraan toe dat de nummers vaak heel abrupt eindigen, net alsof ze met een schaar werden afgesneden en we eigenlijk nog op een vervolg zitten te wachten, en je begrijpt dat we ook niet enorm hoog oplopen met de composities zelf. Nee, onze excuses, maar we hadden overduidelijk op veel (en heel veel) meer gehoopt toen we deze ‘Throne Of Desolation’ van Progeny Of Sun tussen onze post ontdekten.

Luc Ghyselen (65)

Inverse Records

Tracklist: 1. Forged By The Devil 2. Damsel 3. Heartless Dome 4. Caldera 5. False Radiance 6. Dweller 7. Coward 8. Invasion 9. Courier 10. Restoration 11. Human Disposal Site 12. War Of The Ages